"Nepismen narod ne čita, nego mora da pita, a kad pita onda mora da veruje"

Izvor: Niški portal | 11-Jan-2017 | 13:41

"Nepismen narod ne čita, nego mora da pita, a kad pita onda mora da veruje", Ršumović

"Treba da čitaš", Dragomir Đukić

"Najnepismenija nacija u Evropi", Ršumović

"Problem je što za roditelje ne postoji škola", Uroš Petrović

"Dete koje ne čita u ranom detinjstvu, u nižim razredima osnovne škole, neće imati bogat rečnik. Dete koje nema bogat rečnik, neće moći da obavlja mnoga zanimljiva i lepa zanimanja u životu", kaže Uroš Petrović.

"Deca verovatno imaju otpor prema odraslima, ona starija deca, koju zovete omladinom", smatra Ljubivoje Ršumović Ršum.

– Da smo najnepismenija nacija u Evropi, nažalost jesmo! Ali, to za naše vlasnike vlasti nije nikakva senzacija, to im pogoduje. Što nepismeniji narod, to nepismeni poslanici lakše opstaju u Skupštini i u medijima. Što nepismeniji narod, to mu je lakše uvaliti prostakluke, poput “farmi” i “rijaliti” programa. Nepismen narod ne čita, nego mora da pita, a kad pita onda mora da veruje u odgovore koje dobija od “odgovornih”.

– Ti novi mediji već sarađuju sa knjigama, kao krpelji hvataju se za teme i sve lepe mogućnosti koje knjige vekovima nude, pa se onda prikrpeljišu za dečju pažnju, i tako opstaju. Deca će i sama shvatiti da je ta agresija elektronike dosadna, i vratiće se knjizi. Shvatiće da moraju ljudi da gospodare svojim slobodnim vremenom, a ne elektronika. Kompjuteri, tableti, mobteli, biće sluge ljudima, dobre sluge dobrim gospodarima! Ne treba paničiti. Knjiga, kao fenomen i velika tajna, ipak, postoji dve i po hiljade godina! Ljubivoje Ršumović Ršum

Uroš Petrović je beskompromisan kada je literatura za decu u pitanju. On kaže da "sve što je namenjeno deci mora da bude vrhunsko". Kaže da ponuda knjiga nikada nije bila raznovrsnija i bogatija. Uroš govori i o tome da koliko je bitan uticaj roditelja, vaspitača i učitelja na formiranje deteta do 10 godine. Međutim, kaže da jedino za kategoriju roditelja, od ove tri navedene, ne postoji škola.

Treba ponuditi detetu literaturu. Treba imati u kući knjige, pa makar ih i ne čitali. Mnogo je štiva za decu, od Zmaja, Branka Ćopića, Dušana Radovića, Desanke Maksimović, Uroša Petrovića, Ršuma, Vlade Andrića, Grade Stojkovića, Igora Kolarova...

foto: mondo.rs

 

Komentari
0
Pošalji komentar
tlY gVE
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: