„Niški pobednici“ Medijanu čine čistijom

Izvor: Niški portal | 21-Apr-2017 | 11:20

Neprofitna studentska organizacija "ESTIEM" u saradnji sa Gradskom opštinom Medijana, Gradom Nišom, Mašinskim fakultetom i sponzorima, drugu godinu zaredom organizuje takmičenje studenata u rešavanju studije slučaja "Niški pobednici 2017". Ovogodišnji zadatak koji je GO Medijana zadala studentima je pronalaženje rešenja za lepši Niš, odnosno na koji način sprečiti stvaranje divljih deponija i na koji način podići nivo opšte higijene u gradu.

     

Učestvuju studenti sa Mašinskog fakulteta, Ekonomskog, Filozofskog, takmiči se i ekipa DOF organizacije iz Kuršumlije.  Tema je “Kako se rešiti otpada sa javnih mesta na području GO Medijana” i taj problem mogu rešavati studenti koji studiraju različite odseke.

Jedan od timova koji su dali svoje viđenje čistijeg grada je plan ekipe Mašinskog fakulteta koji se uzda u savest građana.

   “Ideja našeg tima je da očistimo Medijanu i održavamo je čistom. Pozvali bismo ljude da očiste površine, a kupili bi se i kontejneri za reciklažu smeća koji bi se nalazili na ulicama. Akcija bi bila propraćena od strane lokalnih medija i zvala bi se “Mediji za Medijanu” , kaže Goran Veselinović student Mašinskog fakulteta.

      

Na području GO Medijana ima 25 hiljada domaćinstava i iz svakog od njih bi bar po jedan član imao udela u ovoj kampanji. Očekuje se da predstavljena rešenja zažive i na terenu, jer su studenti analizirali sve segmente povećanja nivoa higijene na području GO Medijana, od mentalne higijene do pronalaženja centara gde se otpad stvara i kako ga ukloniti na interesantan način. Rešenja nisu skupa i finasijski su brzo isplativa i jedno od ponuđenih pet rešenja, opština Medijana će primeniti i pokazati da studenti mogu da oblikuju i menjaju lice grada.

  “Sve studije slučaja su od izuzetnog značaja za sve ono što studenti rade, jer tako povezuju nauku i praksu. Sve što su do sada čili ,pretočiće u rešavanje realnog problema i to je cilj zaposlenih na Mašinskom fakultetu, da stečeno znaje primene u realnom okruženju”, istakao je   prof. dr Miloš Milovančević mentor timova.

Pobednici dobijaju medalje, sertifikate, pakete sponzora i popust na putovanja Udruženja Srbija za mlade Novi Sad.

 

 

 

 

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
yEq B2m
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: