Ćeten - alva

Izvor: Niški portal | 13-Apr-2017 | 18:09

Potrebno je:

270 g šećera,

100 ml vode,

350 g tahinija ( pasta od susama - napravite je sami, a potrebno vam je oko 350g susama i oko 50g maslinovog ulja)

TAHINI: susam propržite u debljem tiganju i paziti da ne pregori, gorko je i menja ukus svemu. Izručiti u blender i uz malo napora, vraćajući se ponovo i skidajući sa zidova blendera masu, samleti dobro semenke uz dodavanje maslinovog ulja. Čuvati ga u zatvorenoj tegli u frižideru. Neverovatno je zdrav namaz.

  

 

Priprema alve:

Prokuvati vodu i šećer, i kuvati (Kako ćete znati kada je spremno: stavite u tanjirić što hladniju vodu, pa kad sirup počne da se zgušnjava (kao gust med), sipajte kap na tanjirić sa vodom – ako se ne razlije i na dodir bude dosta tvrd, spreman je za upotrebu. Nastavite sa kuvanjem, dok ne dobijete dobru masu).

Tako vruć sirup sipati u tahini, dobro mešajući dok se mase ne izjednače i počnu da budu pahuljaste (Tahini ponekad opusti ulje, koje izroni na površinu. Nemojte ga baciti, već ga dobro mutite dok se ne izjednači, pre nego što ga izmešate sa sirupom).

  

Obložiti posudu papirom za pečenje, sipati smesu i dobro je ispresovati.

Kad postane solidno čvrsta, izručiti je, upakovati u masni papir, pa u plastičnu kesu i staviti da odstoji u frižideru dan do dva.

Po želji možete da dodate čokoladu, pečene bademe, kikiriki, lešnike, orahe, suvo grožđe, oko 50 grama. Ako dodajete nešto od ovoga, dodajte ga pre nego što dodate tahini. 

Komentari
0
Pošalji komentar
50H 3Yy
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: