Sud silovatelja PUSTIO NA SLOBODU, dobio POMILOVANJE

Izvor: Niški portal | 20-Aug-2020 | 00:30

Darko P. (27) iz Kraljeva, koji je u niškom Kazneno-popravnom zavodu izdržavao petogodišnju kaznu zatvora zbog silovanja dvadesetčetvorogodišnje žene, pušten je na uslovnu slobodu nakon što je iza rešetaka proveo tri godine i osam meseci.

Naime, Viši sud u Kraljevu usvojio je njegovu molbu za uslovni otpust, jer je na osnovu sprovedenog postupka utvrdio da su ispunjeni zakonski uslovi te da je Darko uspešno prošao postupak resocijalizacije.

Na uslovnoj slobodi biće do 15. septembra sledeće godine, do kada je trebalo da bude u zatvoru, a tokom ovog perioda moraće da se javlja policiji, prihvati zaposlenje koje odgovara njegovim sposobnostima i stara se o porodici. U slučaju kršenja ovih obaveza ili izvršenja krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora preko godinu dana, biće vraćen iza rešetaka.

Viši sud u Kraljevu je 22. marta 2016. godine Darka P. osudio na pet godina zatvora zbog silovanja u saizvršilaštvu jer je sa svojim prijateljem Darkom M. tukao i prisilio na seksualni odnos ženu koju su prethodno oteli.


- Oni su 3. 10. 2013. godine prišli dvema ženama koje su stajale na benzinskoj pumpi i zatražili seksualni odnos. Kada su odbile, izašli su iz vozila, udarali ih pesnicama. Jedna od njih je izgubila svest, pa su je ubacili na zadnje sedište automobila i odvezli u selo Samaile, u kuću jednog od njih. Usput su joj oduzeli dva mobilna telefona i izvadili kartice iz njih, kako ne bi mogla da pozove pomoć.

Kada su došli do kuće, jedan od optuženih je ženu poprskao vodom iz bokala da bi je osvestio... Dozvolio joj je da uzme pumpicu sa lekom za astmu pre nego što su počeli da je zlostavljaju.

Naredili su je da pozove sestru sa kojom je bila u momentu otmice i kaže joj da je dobro, kako ona ne bi pozvala policiju. Zatim su je uz pretnju nožem naterali na seks sa obojicom – utvrđeno je tokom sudskog postupka.

Dok su ženu prisiljavali na klasičan i oralni seks, snimali su je telefonom, tukli je i ponižavali i pretili da će snimke objaviti na internetu.

Kada su završili sa iživljavanjem, odvezli su je do Kraljeva i izbacili iz auta.

Međutim, njena sestra ih je već prijavila policiji, pa su ubrzo pronađeni i uhapšeni.

Na sudu se branili ovim rečima
Kako se vidi iz sudske odluke, optuženi su tokom suđenja prebacivali krivicu jedan na drugog. Takođe, govorili su da je devojka sa kojom su imali seksualni odnos, prostitutka, te da je seks bio dobrovoljan.

Međutim, sud nije uvažio njihovu odbranu, naročito uzimajući u obzir da su napadnute žene imale povrede, za koje su veštaci ustanovili da su nanete pesnicama.

Darko se pokajao u zatvoru, kažu
Darko P. se, kako se navodi u rešenju o uslovnom otpustu, tokom boravka u zatvoru pokajao, i prvi put priznao delo, što je takođe uzeto u obzir prilikom usvajanja njegove molbe da bude ranije pušten na slobodu.

- On je vrlo brzo iz zatvorenog, prebačen u poluotvoreni deo niškog zatvora jer je izrazio želju da bude radno angažovan, pokazao se kao vredan zbog čega je bio pohvaljivan. Nagrađivan je maksimalnom dužinom odsustva tokom 2018. i 2019. godine i uvek se na vreme vraćao u zatvor. Nije bio disciplinski kažnjavan, prema zatvorskom osoblju imao je korektan odnos, a prema ostalim osuđenicima je bio tolerantan. Nakon puštanja iz pritvora, dok nije stupio na izdržavanje kazne, posećivao je manastire i bavio se ikonopisom. Zbog svega, ustanova za izvršavanje krivičnih sankcija smatra da je usvojio prosocijalni oblik ponašanja i da ubuduće neće vršiti krivična dela – navedeno je u obrazloženju sudske odluke o Darkovom prevremenom puštanju iz zatvora.

Njegov saučesnik Darko M. je za isto krivično delo osuđen na sedam godina zatvora.

 

Izvor: SrbijaDanas/Telegraf

Foto: Pixabay ilustracija

Komentari
0
Pošalji komentar
Tpc 6I2
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: