POKUŠAO DA SE UBIJE: Skočio sa drugog sprata zgrade

Izvor: Niški portal | 05-Oct-2019 | 00:22

M.L. (32) iz Prokuplja po drugi put je pokušao da izvrši samoubistvo na isti način i na istom mestu.

Naime, mladić je pre dva dana skočio sa drugog sparata zgrade u kojoj živi, a to isto je učinio pre nešto više od godinu dana.

Kako Niški portal saznaje Hitna medicinska služba iz prokuplja reagovala je na poziv stanara.

Stručnjaci objašnjavaju da potencijalne samoubice mogu da se prepoznaju i da su upravo poruke te koje na to mogu da ukažu, i da ujedno budu i spas.

Stručnjaci kažu da je pokušaj suicida apel za pomoć.

Profesorka Slavica Đukić Dejanović, specijalista neuropsihijatarije i ministarkau Vladi Republike Srbije , kaže da je suicid poraz za porodicu, terapeuta koji je lečio tu osobu, ali pre svega za osobu koja je sebi oduzela život.

-  Iako danas postoje lekovi koji mogu da je kontrolišu, depresija je bolest koja može da nestane, ali i da se vrati u još težem obliku, kaže Đukić Dejanovićeva, dodajući da porodica često ne shvata da to nije "angina da se leči antirbioticima za sedam dana", već da je često potrebno da se čitav život koriste lekove.

- Osoba kada reši da oduzme sebi život, maskira sve elemente kako depresija ne bi bila vidljiva okruženju, kaže Đukić Dejanovićeva.

Ona je navela da istraživanja pokazuju da 400 miliona ljudi u svetu boluje od depresije i podsetila da postoje pravila da, ako se posumlja da neko sebi planira da oduzme život, ta osoba bude podvrgnuta prinudnom lečenju.

- Onog momenta kada čovek planira da sebi ili drugoj osobi oduzme žive, toj osobi se oduzima sloboda", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja - psihijatri, psiholozi, socijalni radnici.Tu je i broj 0800/300-303, koji je na raspolaganju od 17 do 23 časa.

Komentari
0
Pošalji komentar
FhB VfI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: