Država za prvo dete daje 350.000 dinara

Izvor: Niški portal | 11-Nov-2019 | 10:17

Ministarka zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ponovila je da će u narednom periodu oko 200 miliona evra biti usmereno na finansijsku podršku porodicama.

Ministarka Đukić Dejanović je na pitanje o mogućem povećanju pomoći za prvo dete sa 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara kazala da će poslanici Skupštine Srbije kroz izmene o dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici odlučiti kako će sredstva biti raspoređena.

Ona je istakla da je, prema ocenama demografa, jako važna stimulacija za drugo dete, navodeći da bi bilo dobro da se iznos i period za isplatu roditeljskog dodatka za drugo dete približi onom za treće i četvrto dete (deset godina).

Podsetila je da se za treće rođeno dete u porodici mesečno daje 12.000 dinara, a za četvrto 18.000 dinara.

Đukić Dejanović ističe da je u planu i da se od 2020. godine s privatnim poslodavcima naprave partnerstva kako bi se uskladilo roditeljstvo s poslom, te da postoji mogućnost da se subvencioniše formiranje vrtića.

-Roditelji daju bolji doprinos na poslu kada su im deca na sigurnom mestu i kada neko brine o njima na adekvatan način, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je naglasila da Zakon o radu daje mogućnost i za fleksibilno radno vreme, ali da zaposleni to ne koriste, jer nisu dovoljno informisani.

-Zakon o radu već daje mogućnost da početak i kraj radnog vremena bude kad to roditeljima odgovara, da se radi kod kuće ako je dete bolesno, a da se za to ne umanjuje plata i drugo. Taj segment Zakona o radu je vrlo kvalitetan, ali ga do sada zaposleni nisu koristili, a poslodavci to nisu ni nudili. Zbog toga je važno što smo podigli vidljivost te teme, dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, njen kabinet već treću godinu dodeljuje bespovratna sredstva jedinicama lokalne samouprave u cilju sufinansiranja mera populacione politike.

Ona je navela da je u tom periodu sa 1,2 milijarde dinara finansirana 161 lokalna samouprava, ističući da se u prvih deset meseci ove godine rodilo 612 beba više nego u istom periodu prošle godine.

-Radili smo na stvaranju boljih uslova u predškolskim ustanovama, pomagali pedijatrijskim i ginekološkim službama, puno smo radili na usklađivanju rada i roditeljstva, kao i na usklađivanju partnerstva u porodici, jer smo još uvek kultura koja teret roditeljstva prebacuje na mame, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Takođe, radilo se na podizanju znanja u domenu reproduktivnog zdravlja, međutim, mišljenja je da na tome treba da se radi mnoog više, jer, kako objašnjava, još uvek se ne koriste savremena sredstva za kontracepciju, te i dalje ima maloletničkih i neželjenih trudnoća.

Komentari
0
Pošalji komentar
cw7 7hJ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: