Otvoren 56. niški sajam knjiga (od 02. do 08. decembra u Hali Čair), ulaznica 120 dinara

Izvor: Niški portal | 04-Dec-2019 | 20:52

56.NIŠKI SAJAM KNjIGA
2-8.12.2019, Hala ČAIR,
radno vreme 10:00-20:00 

Ovogodišnji sajam je 56. po redu tradicionalni NIŠKI SAJAM KNjIGA i sa krilaticom TEMELjI KULTURE, STUBOVI STVARANjA.

Organizator sajma, Niški kulturni centar, potrudio se da dovede naše najveće i najznačajnije izdavačke i knjižarske kuće, sa izdanjima iz oblasti lepe književnosti, umetnosti, svih naučnih i tehničkih oblasti... I ove godine biće prisutni štandovi sa rečnicima i udžbenicima stranih jezika, izdanjima za decu i antikvarnim knjigama, naučno-popularnim i enciklopedijskim izdanjima...

Za kupovinu knjiga svi izdavači su omogućili značajne sajamske popuste.

Sajam knjiga će pratiti svakodnevne i brojne promocije, književni susreti i razgovori, potpisivanje knjiga od strane naših uglednih pisaca i drugi prateći programi. Dečiji dan na Sajmu je četvrtak, 5.12.2019. godine uz učešće brojnih dečijih stvaralaca.

I ove godine će biti dodeljene vredne nagrade u knjigama za posetioce. Napišite svoje ime i broj telefona na poleđini ulaznice i ubacite je u kutiju na izlazu. Izvlačenje nagrada će biti na Belami televiziji, u popodnevnoj emisiji, dan po zatvaranju sajma.

 

Cena ulaznice je 120, a za grupne posete učenika i studenata (najmanje 10 osoba) 70 dinara.

PRATEĆI PROGRAMI, 
promocije, razgovori i predstavljanje knjiga i autora...

Ponedeljak, 2.12.

18.00     Svečano otvaranje Sajma knjiga
Sajam otvara književnik Vladimir Tabašević, dobitnik NIN-ove nagrade za 2018. godinu za roman „Zabluda Svetog Sebastijana” u izdanju „Lagune“.

Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Bošnjak-Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu.
Objavio je knjige poezije „Koagulum“ (2010), „Tragus“ (2011), „Kundak“ (2012), „Hrvatski kundak“ (2014). Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: „Prostori i figure“ (Službeni glasnik, 2013), „Restart“ (Dom kulture studentski grad, 2014), „Troje“ (Samizdat, B92, 2016).
Njegov prvi roman „Tiho teče Misisipi“ (Studio Znak, 2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za Ninovu nagradu. Roman „Pa kao“ našao se u najužem izboru za Ninovu nagradu (2016), a roman „Zabluda Svetog Sebastijana“ dobio je Ninovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini. Dobitnik je regionalne nagrade za priču „Rat“, u okviru „Biber festivala“ i nagrade „Mirko Kovač“ za najbolju knjigu mladog autora. 
Živi u Beogradu.    

Utorak, 3.12.

18.00    Predstavljanje zbirke pesama „Početak na kraju“ Milana Cvetkovića u izdanju Medivesta.

19.00    Promocija knjige “Čuvari proročanstva” Milene Stojanović u izdanju Otvorene knjige.
Treći deo epske trilogije “Proročanstvo Bogova”.

Sreda, 4.12.

12.00       Dodela sajamskih nagrada.

18.00    Predstavljanje knjige "Istrgnuto iz konteksta" Vidosave Arsenijević.

Četvrtak, 5.12.
(Dečiji dan)    
Tokom dana predstavljanje knjiga i nastupi autora za decu iz Niša i Srbije.

12.00    Promocija knjige edukativnih basni "Pričaj mi, molim te!" Vere Cvetanović.
Zbirka „Pričaj mi, molim te!“sadrži 18 basni pisanih jasnim, jednostavnim jezikom u dijalogu. Rečenice su jezgrovite i kratke. Sadrže  ritam i igru reči koji drže dečju pažnju.  Svaka basna je kratka avantura koja vaspitava decu kako da se ponašaju u određenoj situaciji i svaka se završava srećnim krajem u kojem dobro pobeđuje zlo i iskušenje. Imaju prenosno, poetizovano značenje. Pri tom vodi računa da početno slovo vlastitog imena životinje junaka u basni bude isto kao i početno slovo vrste kojoj pripada. Na taj način ona gradi malu enciklopediju životinja koja, za najmlađe čitaoce kojima je i namenjena, predstavlja pravu riznicu. Basne Vere Cvetanović prate ilustracije koje i vizuelno pojačavaju doživljaj pročitanog.

13,00       Promocija knjige "Potraga za zlatnom maskom" Miljane Ignjatović Knežević
Ova avanturistička priča za decu slavi ljubav, hrabrost, čast i poštenje i tim vrednostima oplemenjuje decu da budu dobri i čestiti ljudi koje roman uči da vole i budu voljeni kao što je bio vladar Zecoje Prvi i članovi zečje družine arheologa Feliksa fon Grosa. Jezik kojim piše Miljana Ignjatović Knežević je čist, primeren dečijoj čitalačkoj publici, a likovi ilustruju borbu dobra i zla u personifikovanom zečijem društvu i junacima ovog romana za decu.

13,00    (Štand Pčelice) Miloš Petković - Kreativna radionica „Patuljci i vile“
Tetralogija „Patuljci i vile”, u duhu najbolje epske fantastike za decu i mlade, sa elementima slovenske i srpske mitologije i neizostavnim optimizmom u odnosu dobra i zla - zabaviće vas, na trenutak uplašiti, ali i naučiti starim, dobropoznatim istinama o prijateljstvu, hrabrosti, mudrosti, dobru i zlu. Četiri dela ovog serijala, hronološki prateći promene u prirodi, donose četiri avanture imenovane po godišnjim dobima - „Proleće”, „Leto”, „Jesen” i „Zima”. Pobediti zlo i vratiti prirodi izgubljenu ravnotežu - imperativ je ovih avantura!

14,00    Promocija knjige„Mali zakon“  Ljiljane Krstić, zanimljive zbirka priča o problemima odrastanja, zamke koje prate i decu i roditelje na tom putu.
Pošto je autor bivši sudija nakon svake priče imamo i zakonsko tumačenje problema koje je deci preneto  njima razumljivim jezikom, lepo i korisno i deci i roditeljima.

16,00     Promocija knjige „Aždaja napušta bajku“ Stevana Miloševića
Sa posebnim osećanjem za igru i humor, vedrinu i optimizam, ovaj mladi i daroviti pesnik iskazuje svoje poimanje sveta detinjstva, u kome nema tradicionalno-didaktičnih tonova i pouke, već isključivo ono što izaziva interesovanje i znatiželju kod dece i mladih.
U koraku sa vremenom i urbanim senzibilitetom naše životne stvarnosti, pesnik iznalazi niz novih tema i motiva, koje vešto poetizuje i na humorno-narativan način saopštava. On to čini sa lakoćom i samouverenošću, što dovoljno govori o njegovoj bogatoj lektiri, obrazovanju i iskustvu, uprkos mladim godinama.

17.00    Promocija knjige za decu “Avanture papagaja Mirakola” niškog pisca Predraga Prolea.
Knjiga za decu i mlade, poučna i zabavna priča o pticama iz zlatnog kaveza.

18.00    Promocija knjige “Detektivi iz Zoo-vrta” Miloša Petkovića u izdanju Pčelice.
Poučna priča o životinjama-detektivima iz čudesnog Zoo-vrta bestseler autora Miloša Petkovića.

Petak, 6.12.

Na štandu „Vulkana“ knjige potpisuju:
13,00 – 14,00    Slavica Erdeljanović Curk 
14,00 – 15,00    Muharem Bazdulj
15,00 – 16,00    Miloš Latinović
16,00 – 17,00    Ivan Tokin

17.00    Promocija knjige “Svetioničar III – Pomračenje” Mladena Đorđevića i romana “Afanasi” autorke Tatjane Popov iz Mokrina u izdanju Otvorene knjige.
Treći deo neonoar sage „Svetioničar“ i debitanski roman epske fantastike mokrinske autorke Tatjane Popov.

Promocija romana “Oruđe Bogova” autora Srđana Beljina.
Društvena igra “Dungeois and Dragons” (“Tamnice i zmajevi”) kao inspiracija za pisanje.

18,00    Promocija knjige grupe autora: ''TAJNE LIČNE TRANSFORMACIJE'' u izdanju Čigoja štampe.
Organizatori su Miomir Kostić - antikvarijat i Centar ''Harmonija'' Niš a knjigu će predstaviti Tamara Kostić-Pahnoglu i Nikos Pahnoglu, kao koautori knjige.

19.00    Promocija knjige “Ravan” Dušana Paučkovića u izdanju Portalibrisa.
Debitantski roman fantastike mladog beogradskog autora.

Subota, 7.12.

18.00    Promocija knjiga “Klavirštimer” i „Crveni kofer i još jedan isti takav“ Zorana Grujića Gruje, u izdanju Otvorene knjige.

Komentari
0
Pošalji komentar
G7F E8L
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: