DAMA S KAMELIJAMA u Narodnom pozorištu u Nišu

Izvor: Niški portal | 11-Jan-2020 | 13:37

Gostovanje Narodnog pozorišta Beograd

25. januar 2020. od 20 sati, Narodno pozorište Niš

Predstava "Dama s kamelijama", gostovanje NP Beograd

Aleksandar Dima Sin
DAMA S KAMELIJAMA
Režija: Jug Radivojević


Autor adaptacije: Željko Hubač
Dramaturg: Spasoje Ž. Milovanović
Muzika i aranžmani: Kornelije Kovač


Premijerna podela:
Margarita Gotje: Marija Vicković
Arman Dival: Miloš Biković/Joakim Tasić
Žorž Dival: Nebojša Dugalić
Pridans: Stela Ćetković
Nanin: Kalina Kovačević
Varvilj: Dimitrije Ilić
Gaston Rije: Aleksandar Đurica
Grof de Žire: Slobodan Beštić
Nišeta: Milena Đorđević
Gustav: Lepomir Ivković
Olimpija: Bojana Stefanović


Tragedija propale devojke, žalosna istorija nesrećne ljubavi ove, već se skoro kroz pedeset godina na svršetku petoga čina jednodušno oplakuje, oplakuje suzama najrazličitijih jezika svetskih, oplakuje suzama iz očiju bez razlike pola i starosti, oplakuje na pozornici, jer se u životu Margaritama za pravo ne daje. Moglo bi se slobodno reći, da je ovo najoplakivanija drama devetnaestoga stoleća. (...)

Stariji obrađivači teme o pokajanoj bludnici imali su pred očima sasvim obratnu tendenciju. I u poznatom romanu Manon Lesko (Prévost d’ Exiles, 1733), i u Kurtizankama (Palissot, 1775) propadaju ovakve grešnice, pored sve njihove probuđene čiste ljubavi. Pre Gospođe s kamelijama, davana je (1848) Ožijeova komedija Avanturistkinja (L’Aventuriere), pa čak se i tu još izvodi na pozornicu kurtizanka, koja hoće da se popravi, ali je društvo ne prima. Viktor Igo je prvi pokušao i umeo da probudi simpatije za svoju Mariju Delormovu. Njemu se dakle ima pripisati početak čitave navale od gospođa sa i bez kamelija, koje bi iz brodoloma svoga burnoga života htele da spasu preostalo parčence čista srca. Tek je surovi pištoljski metak, koji je oborio Olimpiju u Ožijeovoj drami Olimpijna udadba (1855), učinio kraj ovoj lažnoj dirljivosti. Pa i Dima je docnije promenio mišljenje, koje je zastupao u svojoj prvoj drami, i prema grešnicima ovake vrste bio je posle uvek strog sudija.

Umetnička vrednost Gospođe s kamelijama ne leži, dakle, u samoj ideji, koju pisac obrađuje, nego u epizodama punim života i u smelo skiciranim pojavama iz pariskog polusveta.

Anonim, Gospođa s kamelijama, „Pozorišni list“ (urednik Branislav Đ. Nušić), br. 32 i 33, Narodno pozorište u Beogradu, 1901.

Cena ulaznice
Parter: 1200 din
Balkon: 900 din

Komentari
0
Pošalji komentar
W5I 8xv
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: