Nestašica maski u apotekama, koštale 16 dinara sada 100

Izvor: Niški portal | 11-Mar-2020 | 07:37

U apotekama u Nišu vlada nestašica maski, ali Dom zdravlja i Klinički centar u Nišu imaju ih sasvim dovoljno.

Neke apoteke preko noći podigle su cenu maski sa 16 na čak i do 100 dinara, međutim ni to nije sprečilo građane da maske razgrabe.

U niškom Domu zdravlja kazali su da imaju dovoljno maski za sve zaposlene, a pacijenti koji dolaze na pregled i lečenje mogu da dobiju maske besplatno na info pultu ili šalterima.

Prema rečima nadležnih u KC Niš ta zdravstvena ustanova imala je već od ranije spremljene zalihe, a Ministarstvo zdravlja im je dodatno dopremilo nove zalihe.

Klinički centar Niš je, dodali su, prosledio i određene količine zaliha zdravstvenim ustanovama na jugu Srbije.

U apotekama u Nišu, međutim, maske uglavnom ne mogu da se kupe.

Većina apotekara kaže da ne mogu da ih nabave jer ih nema na tržištu, dok tek po koji apotekar kaže da je nedavno uspeo da nabavi manju količinu maski za višekratnu upotrebu, ali da su prodate za svega par sati.

Vlasnici apoteka za sada nemaju odgovor kada će građani Niša ponovo moći da kupe maske, a jedan od njih smatra da to sigurno neće biti do kraja nedelje jer su proizvođači angažovani pre svega na proizvodnji maski za zdravstvene ustanove.

Apotekar, koji je želeo da ostane anononiman rekao je agenciji Beta da je nestašica maski na tržištu posledica toga što su proizvođači, dok priča o koronavirusu nije postala aktuelna i kod nas, izvezli maske jer su im strani kupci ponudili odličnu cenu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je na nedavno održanom sastanku Saveta za zdravstvo grada Niša da se ne treba plašiti i strahovati što maski trenutno nema ili nema dovoljno.

„U toku je isporuka i dva domaća proizvođača dobila su zadatak da proizvedu dovoljno maski za građanstvo. Maske i kod gripa i kod korona virusa predstavljaju neku zaštitu, ali ne apsolutnu", istakao je Tiodorović.

Komentari
0
Pošalji komentar
I4g nqN
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: