Svečanom akademijom u niškom Domu vojske obeleženi su Dan Kopnene vojske Srbije i Dan pešadije

Izvor: Niški portal | 16-Nov-2019 | 11:36

U Nišu obeležen Dan kopnene vojske i Dan pešadije. Uz brojne goste svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske general - potpukovnik Milosav Simović, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Svečanom akademijom u niškom Domu vojske obeleženi su Dan Kopnene vojske i Dan pešadije. Kopnena vojska je okosnica Vojske Srbije, poručio je komandant general-potpukovnik Milosav Simović. Na svečanosti pročitana čestitka predsednika Srbije.

"Pokazali ste dobru volju i ispoljili spremnost da iskoristite mogućnosti u modernizaciji i osavremenjavanju jedinica Kopnene vojske. Stalni ekonomski napredak naše zemlje otvoriće nam nove mogućnosti da nastavimo sa modernizacijom naše vojske. Naš zajednički cilj je da Vojska Srbije bude najbolje obučena, opremljena i visoko profesionalna. Obučena, opremljena i visoko profesionalna vojska predstavlja okosnicu sistema odbrane Republike Srbije, ne čineći pretnju bilo kome", istakao je predsednik.

Obraćajući se prisutnima, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović poručio je da je današnja Kopnena vojska kroz vatru, pokret i manevar, okosnica snage Vojske Srbije i da je ponosan na sve pripadnike Kopnene vojske jer su časni vojnici i dobri ljudi.

"Država Srbija na čelu sa predsednikom Republike Srbije, Ministarstvo odbrane i ministar odbrane, Generalštab Vojske Srbije i načelnik Generalštaba podržavaju Kopnenu vojsku u modernizaciji, naoružanju i vojnoj opremi. Na nama je da pripremamo Kopnenu vojsku, da bude spremna i na usluzi otadžbini, narodu i državi", poručio je general Simović, dodavši da očekuje nastavak modernizacije i podršku u podizanju standarda pripadnike Vojske.

Večerašnjoj svečanosti "Niš kroz ratove", posvećenoj bogatoj vojnoj istoriji i svim junacima tog grada, prisustvovali su predstavnici Grada Niša, niških gradskih opština, lokalnih samouprava, verskih zajednica, veteranskih udruženja i brojni gosti.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", Crkveno-pevačka družina "Branko", vokalni i dramski umetnici.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na datum kada je 1914. godine počela Kolubarska bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu.

Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo je 11 pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.

Komentari
0
Pošalji komentar
HEx 904
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: