PONOS SRBIJE! Dragana iz Niša dobila najveće piznanje iz Amerike

Izvor: Niški portal | 18-Feb-2020 | 07:52

Profesorka Dragana Cvetković Ilić iz Niša izabrana je za člana borda najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru. To je najveće priznanje koje je postigao neki matematičar iz Srbije u toj oblasti.

Iza Dragane Cvetković Ilić je mnogo rada i nekoliko značajnih priznanja. Bila je najbolji matematičar mlađi od četrdeset godina i prva je dobitnica nagrade Uneska za žene u nauci, navodi RTS.

Matematiku kao životno opredeljenje izabrala je u gimnaziji koju je, kao talentovani učenik, završila za tri godine kao i Prirodno-matematički fakultet u Nišu na kome radi kao redovni profesor.

Već 15 godina predaje i specijalnom odeljenju za nadarene matemetičare u niškoj gimnaziji "Svetozar Marković".

- Zanimanje matematičara je aktuelno danas i matematičari nalaze svoje mesto ne samo u školi, nego i u privredi, u industriji, na berzama, u bankama. Tako da svima koji imaju ljubav prema matematici predlažem da je gaje, da se bave ovom zaista divnom naukom - istakla je Cvetković Ilićeva u razgovoru za RTS.

Matematičar je bio i Draganin tata i nosi je, kaže, u genima, pa je za nju matematika i više od nauke.

- Mislim da je matematika svuda oko nas i da je ona jednostavno, kao što mnogi kažu, kraljica svih nauka. Od samog jutra krenemo da mislimo i nismo ni svesni da koristimo matematičku logiku i mislim da je za život to mala prednost koju matematičari imaju u odnosu na druge - zaključila je profesorka Cvetković Ilić.

Draganin mandat u bordu direktora počinje 1. marta i traje tri godine, a u tome, kao i uvek do sada, može da račua na podršku svoje porodice – supruga i dve kćerke.

Komentari
0
Pošalji komentar
udj 8qc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: