U selima sve više beba, prvi put se čuje dečiji plač

Izvor: Niški portal | 24-Oct-2019 | 09:59

U planinskim selima na područiju Topličkog okruga gde spadaju opštine Prokuplje, Kuršumlija, Blace i Žitorađa posle dužeg niza godina sada se napokon ponovo čuje plač malih beba, u nekim seilma čak po prvi put.

Planinskom selu Trnov Laz, 25 kilometara udaljenom od Prokuplja u porodici Nenada i Maje Jovičića rodilo se četvrto dete, što je prava retkost u tom kraju gde su ostali da žive uglavnom stari ljudi.

Dečak Rade, radost porodice i seljana, miljenik sestara Nikoline (7), Marine (4) i Radmile (1,5) je šesto dete u tom selu, u kome malobrojni stanovnici žive isključivo od poljoprivredne proizvodnje, uglavnom od stočarstva.

-Odmah nakon izlaska majke i novorođenčeta iz porodilišta porodicu Jovićević je posetila i Patronažna služba prokupačkog Doma zdravlja, koja obilazi svu novorođenu decu pa i onu u najudaljenijim planinskim selima, kažu iz te zdravstvene ustanove.

Kako su naveli, posebno im je zadovoljstvo kada, kao u Trnovom Lazu, posete mlade supružnike koji imaju već troje dece i odluče se za proširenje porodice i ostanak na selu.

-U porodici Jovićević patronažne sestre stalno su prisutne, još od rođenja prvog deteta i maksimalno su svojim savetima i sugestijama doprinele da se deca u toj porodici, bez obzira na udaljenost od grada , odgajaju zdravo, po najsavremenijim svetskim metodama ishrane i nege novorođenčadi, rekli su u Patronažnoj službi u Prokuplju.

Inače u prokupačkom porodilištu koje pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga goidšnje se rodi oko 600 dok je prethodne godine rođeno 628 beba, taj podatak je kaž nadležni ohrabrujuć i dobar.

U Topličkom okrugu, prema poslednjem popisu manje je 10.000 stanovnika. Nezaposleni je svaki četvrti radno sposobni žitelj. U lokalnim samoupravama se nadaju da će prolazak auto-puta Niš–Priština dovesti i nove investitore, koji će vratiti rode u ove krajeve.

Komentari
0
Pošalji komentar
n47 zQI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: