Ministarstvo rada: U Juri postoji samo jedan manji epidemiološki propust

Izvor: Niški portal | 19-Oct-2020 | 09:01

Niška inspekcija rada, zajedno sa sanitarnom inspekcijom i epidemiolozima niškog Instituta za zaštitu zdravlja, utvrdila je da fabrika Jura u Nišu u  potpunosti poštuje epidemiološke mere protiv infekcije koronavirusa, a jedini propust je što se radnicima ne meri telesna temperatura na adekvatan način, saopštili su u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, a prenosi dnevni list Danas.

– Poslodavac proizvodnog pogona Jure u Nišu je zaposlenima izdao na korišćenje propisana sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i sprovodi pojačanu higijenu i dezinfekciju radnih i pomoćnih prostorija, o čemu vodi evidenciju. Izradio je uputstva i instrukcije o merama i postupcima za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti, sa informacijama o simptomima, a zaposleni se na razglasu, na svaka dva sata, upozoravaju na obavezu nošenja maski i pridržavanja mera prevencije- naveli su u Ministarstvu rad.U ovom ministarstvu su kazali da je rad organizovan u tri smene sa manjim brojem zaposlenih, a tako da ne trpi proces proizvodnje, i da se sprovodi i redovno  čišćenje i provetravanje prostorija.

Inspekcijskim nadzorom je konstatovano da je poslodavac niške Jure doneo Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika. Odgovorno lice kod poslodavca sa stručnim timom vodi evidenciju o sprovedenim kontrolama, svakodnevno obilazi zaposlene i kontroliše proces rada, kako bi se poštovale predviđene preventivne mere, navodi se.

Prema njihovim rečima, jedini problem je što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da se "beskontaktno merenje  telesne temperature zaposlenih  sprovodi na radnom mestu, a ne na ulazima u objekte, od strane radnika fizičko-tehničkog obezbeđenja zaduženog za ove poslove", kako je poslodavac utvrdio  Planom primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti.

– Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspektor rada Odeljenja inspekcije rada Niš će doneti  rešenje kojim će  poslodavcu naložiti  da obezbedi da se beskontaktno merenje  telesne temperature zaposlenih vrši na ulazima  u objekte, a  shodno članu 11. Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i shodno članu 3. Pravilnika  o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti- navelo je Ministarstvo u odgovoru Danasu.

U Ministarstvu su dodali da je ovo utvrđeno vanrednim terenskim nadzorom inspektora rada niškog Odeljenja inspekcije rada, koji su izvršili zajedno sa sanitarnom inspekcijom odeljenja u Nišu i timom epidemiologa Instituta za javno zdravlje Niš.

Nadzor je obavljen prošlog petka, 9. oktobra, pred zasedanje niškog Gradskog štaba za vanredne situacije, u ponedeljak 12. oktobra, na kojem je obnarodovano da je niška Jura epidemiloško žarište, zbog kojeg će Grad "zatražiti pomoć Republike".

Gradski štab, sindikat Sloga koji jedini ima sindikalnu organizaciju u niškoj Juri i deo zaposlenih izneli su drugačije ocene o epidemiološkoj situaciji od Ministarstva.

Na sednici Gradskog štaba, prošlog ponedeljka, rečeno je da u niškoj Juri "nema sprovođenja svih mera", uz upozorenje da je tokom septembra i u prvoj polovini ovog meseca korona virusom inficirano 68 zaposlenih, što čini čak 60 odsto ukupno zaraženih u Nišu u tom periodu.

Sindikat Sloga je potvrdio takvu informaciju, uz ocenu da država Juri "gleda kroz prste" od njenog dolaska u Srbiju, pa i u vreme epidemije.Radnici niške Jure, koji su želeli da ostanu aninomni, kazali su da u fabrici nema propisane fizičke distance, a da ona zbog prirode posla nije ni moguća.

U fabričkom autobusu koji vozi radnike na posao je "ogromna gužva" i uz radnike koji sede stoji još njih 15 do 20, rekli su oni.

Kompanija je svakom zaposlenom "od početka epidemije koronavirusa dala samo šest pamučnih maski".

Na početku epidemije, u martu, na svakoj proizvodnoj liniji postojala je bočica sa alkoholom, a sada im "samo jednom na ulazu isprskaju ruke".

– U poslednjih mesec dana nam uopšte nisu merili temperature, ni na ulazu ni na radnom mestu, kazali su oni.

Poslovodstvo Jure ćuti

Poslovodstvo kompanije Jura u Srbiji i njene fabrike u Nišu nisu se oglašavali povodom informacija o "niškom" žarištu korona infekcije i kritika da ne primenjuju epidemiološke mere.

Merošina pooštrila mere zbog niške Jure

Štab za vanredne situacije opštine Merošina u petak je doneo odluku o pooštravanju epidemiloških mera, koje su strožije od republičkih, pošto, recimo, dozvoljavaju okupljanja do deset ljudi i rad u zatvorenim ugostiteljskim objektima do 20 časova, a odlažu sve javne svečanosti i manifestacije.

U Štabu su kazali da je razlog  "mnogo novoobolelih koji su uglavnom radnici niške Jure i članovi njihovih porodica".

Komentari
0
Pošalji komentar
o8O yvT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: