Sokobanjci spremni svojim telima da brane izgradnju hidrocentrala

Izvor: Niški portal | 17-Feb-2020 | 09:55
Meštani sela Vrmdža u Sokobanji slučajno su saznali da je planirana izgradnja šesnaest mini hidroelektrana u njihovom i okolnim mestima. 

Mnogi se bave turizmom, a sve je više onih koji život u velikim gradovima zamenjuju za uživanje u lepotama prirode Vrmdže. 
 
Sada se plaše da će upravo ono što je osnovna vrednost ovog kraja - biti uništeno, a na postavljena pitanja ne dobijaju odgovore.

Vrmdža u Sokobanji je verovatno jedino selo u Srbiji u kome raste broj meštana. Ono šta je to specifično za ovo mirno selo je da se iz njega pruža pogled na misteriozni i divni Rtanj.
 
 
U poslednjih desetak godina kupljeno je 35 kuća i placeva. 

Novih žitelja Vrmdže sve je više. Došli su iz različitih krajeva Srbije, ali i sveta zbog čega je Vrmdža postala prava turistička atrakcija Sokobanje.

Sada se svi oni zajedničkim snagama bore protiv izgradnja šesnaest mini hidroelektrana u njihovom i okolnim mestima.

- Zahtevamo da se sve planirane mini-hidroelektrane, akumulaciona jezera kao i vetroparkovi na teritoriji opštine Sokobanja izbrišu iz prostornog plana jer to narušava ekološki, zdravstveni i turistički potencijal opštine. Izgradnjom i radom mini-hidroelektrana uništava se ekosistem reka, biljni i životinjski svet  trpi, smanjuje se protok vode i time količina vode za navodjavanje njiva, voda se zagađuje i postaje lošijeg kvaliteta, što ugrožava zdravlje ljudi i životinja i pravi se velika buka pri radu. Pritom se dobija zanemarljiva količina električne energije. Zato verujemo da je izgradnja MHE jedino u interesu investitora dok bi stanovništvo i priroda ispaštali, navode autori peticije protiv izgradnje mini-hidroelektrana u Sokobanji koju građani potpisuju online preko interneta.
 


Naglašavaju da u prostornom planu opštine Sokobanja iz 2012. - 2030. stoji plan za 16 mini-hidroelektrana odnosno akumulacija na 11 reka na teritoriji opštine, od kojih su dve već izgrađene, što špokazuje i dokument.

- Izgradnja još nije krenula ali smo uplašeni, borićemo se svim zakonski dozvoljenim sredstivma protiv mini hidrolekrana u Sokobanji pa makar i svojim telima da branimo izgradnju, mi smo složni, kaže jedan od meštana.
Komentari
1
Pošalji komentar
KoF pz7
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: