,,Neko će morati da odgovara za propuste u socijalnim ustanovama''

Izvor: Niški portal | 27-Apr-2020 | 13:35

Suština je bila da se spreči da virus uđe u socijalne ustanove zbog karakteristika korisnika, rekla je za RTS Zamenica direktora Instituta za javno zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.Ona je istakla da je očigledno bilo propusta na različitim nivoima i da će neko morati da snosi odgovornost.

Navodi da je sada prioritet da se korisnici smeste u odgovarajuće ustanove da bi bili na pravom mestu ako dođe do kompplikacija.

Kisić Tepavčević za RTS kaže da je redovno bilo izveštavanje o situacijama u domovima za stare i da je prvi veliki rizik uočen u Gerontološkom centru u Nišu.

Ona ističe da se tada brzo reagovalo i da su u kratkom periodu korisnici prebačeni u KC Niš.

„Po istom principu se juče delovalo u Negotinu. Organizovan je prevoz za korisnike i zaposlene do KC Niš i rađena je trijaža", rekla je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je izjavila da korona virus i dalje cirkuliše u populaciji, ali da je sada mnogo toga na pojedincu i ličnoj odgovornosti.

Ona je za RTS kazala da indirektni pokazatelji, poput većeg broja asimptomatskih slučajeva i lakših slučajeva i manjeg broja pregleda na infektivnim klinikama pokazuju da je došlo do pada sposobnosti virusa da izaziva teži oblik bolesti.

Upitana o početku rada frizerskih salona i teretana, Kisić Tepavčević je rekla da se postepeno vraćaju normalne životne aktivnosti, ali da ipak takve usluge treba koristiti kada je to najpotrebnije.

Ona je je kazala da još nije definisano kada će škole i vrtići početi da rade, a da će Univerzitet doneti odluku o tome kada će se studenti vratiti na fakultet i dodala da će uskoro biti održana proširena sednica rektorskog kolegijuma.

Komentari
0
Pošalji komentar
8Hg Fwt
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: