Olivera oživela zgradu niške Fabrike guma "Vulkan" i u nju smestila niški Fakultet umetnosti i dobila nagradu

Izvor: ddl.rs | 07-Nov-2019 | 13:11

SRBIJA IMA ŠTA DA PONUDI: Olivera dobitnik prestižne nagrade za arhitekturu u Gracu

IMPOZANTNU građevinu Fabrike guma "Vulkan" iz 1910. godine, koja godinama propada, Olivera Savić (29) je oživela u magistarskom radu. Ona je u svom radu, koji je dobio drugu nagradu Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Gracu, u zgradu fabrike smestila niški Fakultet umetnosti, koji od svog osnivanja, 2002. godine, nema jedinstven prostor, već se nastava odvija na tri lokacije.

Zasada je njena ideja oduševila profesore prestižnih austrijskih i nemačkih fakulteta koji su bili u žiriju koji ju je nagradio, ali se ona nada da bi neko od nadležnih iz Niša i Ministarstva prosvete mogao da razmisli o tome.

PRIVESTI nameni jedan objekat koji propada i ne služi ničemu ne bi trebalo da bude "nemoguća misija".

Primetila sam da Niš ima puno objekata koji propadaju i ostaju neiskorišćeni. Vođena time, došla sam do zgrade nekadašnje fabrike guma "Vulkan", sagrađene od masivnih zidova od opeke - prenosi nam Olivera svoju zamisao.

Pored samog objekta, kaže, veoma je zanimljiv i prostrani park u kome bi bile izložene skulpture i radovi studenata, kao i natkriveni trg namenjen različitim manifestacijama posvećenim umetnosti.

- Ove površine se otvaraju prema keju, koji ih povezuje sa centrom grada, a ujedno su dostupne studentima, kao i ostalim građanima Niša. Glavni ciljevi su bili obezbeđivanje preko potrebnih prostorija za rad, oživljavanje ovog manje razvijenog dela grada i stvaranje mesta za okupljanje kreativnih ljudi - objašnjava Olivera.

NEMA potrebe trošiti mnogo reči da bi se opisalo u kakvom su stanju objekat i njegova okolina sada, jer fabrika "Vulkan" godinama ne radi. Ipak, Olivera smatra da je zgrada izgubila svoju vrednost, ali je zadržale prvobitnu estetiku i autentičnost.

Pošto sam i sama studirala u ovom gradu i bila deo studentskog života, nakon ovog temeljnog istraživanja i različitih analiza pokušala sam da otkrijem koje su potrebe omladine i studenata umetnosti i na taj način došla do jednog od mogućih rešenja - kaže ambiciozna Olivera Savić.

Kako je Olivera osmislila građevinu za potrebe Fakulteta umetnosti

GRAC

Olivera je osnovne studije arhitekture završila na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu. U Grac se preselila 2012. godine, gde je upisala master studije na Tehničkom univerzitetu, a praktičnoznanje stiče u različitim arhitektonskim biroima.

OCENA ŽIRIJA

"Visok kvalitet na mnogim nivoima, u smislu istraživanja, konstrukcije, sociologije grada i urbanizma", samo je jedno od mišljenja članova žirija na Oliverin rad. Takođe, pozitivno je ocenjena i dobro promišljena veza između starog i novog. "Postojeće stanje je kao katalizator idejnog projekta."

Komentari
0
Pošalji komentar
lGs HwB
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: