Tiodorović: Mi nismo nadležni za funkcionisanje fabrike Jura

Izvor: Niški portal | 13-Oct-2020 | 00:21

Povodom situacije u Juri zasedao je i Gradski Štab za vanredne situacije, međutim epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da oni nisu nadležni za funkcionisanje fabrike i da je to nadležnost republičkih institucija, Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Inspekcije rada.

"Oni će procenjivati da li je Jura organizovana, da li se sve mere primenjuju. Institut za javno zdravlje i inspekcija utvrdili su da u Juri nema sprovođenja svih mera zaštite od pandemije. Na osnovu toga smo morali da održimo i Gradski štab da bi on zauzeo stav i tražio pomoć Republike. Reč je o kolektivu koji zapošljava 2.500 ljudi" rekao je Tiodorović.


Zaposleni u Juri nisu samo iz Niša, već dolaze i iz Aleksinca, Doljevca i Merošine, gde u domaćinstvima zajedno žive dve, pa i tri generacije što, prema rečima doktora Tiodorovića, povećava opasnost od lokalne transmisije virusa.

"Možda taj mlad čovek, jak, prođe dobro, sa nekom lakom slikom ili asimptomatski, ali će ceh da plati njegov deka", ističe Tiodorović.

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan potvrdio je da se u COVID ambulante javljaju i zaposleni u fabrikama, među kojima je bilo i PCR pozitivnih, ali da je situacija mirnija nego u prvom i drugom piku epidemije.

"Prosek prvih pregleda je između 30 i 70 dnevno", dodao je Jerkan, "dok je u prvoj nedelji oktobra taj broj bio oko 50, što ukazuje da se broj povećava."

Epidemiolog Branislav Tiodorović poručio je da posebnu pažnju treba obratiti na velike kolektive i u Nišu i na teritoriji čitave Srbije.

Komentari
0
Pošalji komentar
y35 Mz2
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: