Tiodorović: Ovo će potrajati, moramo biti strpljivi

Izvor: Niški portal | 31-Jul-2020 | 00:08

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je Niš u drugom piku koronavirusa ipak u boljoj situaciji nego što je bio u prvom piku.

Kaže da epidemiloška situacija u ovom trenutku u tom gradu deluje mirno i stabilizovano, te da je još nesigurna, ali da je pod kontrolom.

On je rekao da, ako tako potraje, uz disciplinu i poštovanje zaštitnih mera, do kraja avgusta bismo imali daleko mirniju situaciju.


"Mogli bismo doći do jednog potpuno mirnog, kontrolisanog stanja, da dočekamo jesen, ukoliko bude potrebno, spremni da se supotstavimo pojavi virusa", rekao je Tiodorović.

Naveo je da je, na primer, juče u Nišu bilo 386 testiranih, od čega su 72 pozitivna.

"Neko će reći - to je velika brojka, ali to je ciljano, ciljano su testirani oni koji su bolesni i oni koji imaju tegobe", rekao je epidemiolog.

Ukazao je na to da praktično ako je neko danas negativan na testiranju, ne znači da se već večeras u nekom društvu, na nekoj proslavi u nekoj velikoj grupi, neće zaraziti i sutra već biti ponovo u mogućnosti da dobije ovo oboljenje, odnosno tegobe.

Ocenio je da je veliki pomak u tome da se stanovništvo ponaša mnogo disciplinovanije nego što je bilo do pre oko nedelju dana i da to već karateriše i šire područje Srbije.

"Treba da izdržimo ovaj prelomni trentutak. Svi zajedno smo svesni da je stanovništvo na izmaku strpljenja, da mu je dosta, da je navikao da epidemija, na primer, gripa traje dva-tri meseca i da iza svega toga bude mirno. Ne, ovo će trajati i ovo će potrajati. Moramo biti svesni da moramo izdržati i da moramo biti strpljivi", poručio je Tiodorović.

Naveo je da u Klinički centar u Nišu dolaze teški bolesnici sa teritorije Vranja, pogotovo krajnjeg juga, Bujanovca i Preševa i da se zato dešavaju u tom kliničkom centru i tragične posledice.

Tiodorović je rekao da Klinički centar u Nišu ovoga trenutka raspolaže sa 200 postelja koje odmah može da stavi na rasplaganje.

"U sledećoj fazi, ako to bude potrebno, još toliko, tako da pokrivenost ovog dela Srbije sa Kliničkim centrom u Nišu je potpuno", kaže Tiodorović.

Epidemiolog je rekao da zdravstveni sistem koji je bio prenapregnut, ovoga trenutka ipak malo uzeo vazduha, ali da i dalje radi pod velikim opterećenjem.

 

Foto:Tanjug

Komentari
0
Pošalji komentar
OkM fXc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: