"Putujmo po Srbiji": Termalna banja Pačir i kupalište jedinstveno po mnogo čemu

Izvor: Niški portal, FB | 17-Jul-2020 | 00:04

Na Fejsbuk grupi "Putujmo po Srbiji", ovih dana, a i mnogim danima unazad, može se videti koliko toga lepog može da ponudi naša zemlja. Ako ste postavljali sebi pitanje, da li na odmor otići ovog leta, gde otići i šta videti, neku od mogućnosti zasigurno možete pronaći ovde. Neverovatne fotografije, neverovatni predeli i utisci posetilaca Grupe, mogu vas upoznati, ili bar podsetiti, na sve ono što niste znali ili ste možda zaboravili da postoji negde u vašoj blizini. Bilo da je ideja za putovanje i odmor ili samo lepa fotografija, svakako zavređuje našu pažnju, a vi prosudite sami.

Foto: FB grupa "Putujmo po Srbiji"

U neposrednoj blizini Bačke Topole a i Subotice, nalazi se Pačirska banja, prelepo uređeno kupalište sa termalnom vodom jedinstveno u Vojvodini i uopšte u ovom delu Evrope.

Jovana Kvržić prenosi svoje utiske iz termalne banje Pačir:

"Dragi članovi grupe, kako sam baš ovde saznala za roze jezero u našoj zemlji, red je da se odužim mojim fotografijama i utiscima od pre par dana. Sve fotografije su napravljene telefonom, uz minimalnu obradu. Snimci su bez ikakvih filtera ili promena."

 

Detaljan vodič možete pročitati ovde-https://jovaninzivotukoferu.com/termalna-banja-pacir

"Jezero je termalna banja u Pačiru sa lekovitom vodom koja dolazi sa dubine od oko 1400 m. Dok dođe do nas prolazi kroz slojeve različitih stena i postaje bogatija za brojne minerale. Neki od najzastupljenijih su natrijum, jod, brom… Zbog prisustva minerala, voda je i slana. Kada izađe na površinu, temperatura vode je 72 stepena, a u zavisnosti od spoljašnje temperature hladi se na između 25 i 35 stepeni.

Roze boju stvaraju alge i jezero je roze samo tokom jula i avgusta. Takođe, stepen ,,rozine’’ zavisi i od spoljašnjih faktora (doba dana, oblačnosti), ali i ugla iz kog jezero gledate.

Jezero je plitko, pogodno i za decu i neplivače. Na sredini, u najdubljem delu, dubina je oko 1.6 m. Dno je prekriveno crnim i sivim oblim kamenjem, po kome je veoma prijatno šetati. Šetnja ima efekat masaže stopala. Nešto manje prijatan osećaj je miris vode, na jod, ali se već kroz par minuta naviknete. Intenzivniji miris ćete osetiti na zatvorenim bazenima. Ima ih 2 i nalaze se u sklopu banje.

U banji ćete uglavnom zateći starije ljude, jer kažu da kupanje u ovoj vodi pomaže reumatičarima. Takođe, mnogi ljudi se na jezero upućuju zbog kožnih oboljenja (pogotovo psorijaze), ali i zbog jačanja imuniteta.

Zbog mirisa, ali i nekih sitnih čestica koje ostaju na vama kada izađete, preporučujem da ponesete kupaći kostim koji vam nije mnogo drag jer postoji mogućnost da će doći do oštećenja tkanine.

Zanimljiv mi je bio trenutak prvog izlaska iz vode, kada svaka dlačica na telu biva obojena crno, čak i one najsitnije na licu i trupu, pa se nemojte uplašiti i pomisliti da ste postali vukodlak. Čim se malo protrljate, sve spadne.

Ulaz u banju se plaća 350 dinara za odrasle i 200 din za decu. Radno vreme je 10-20 h svakog dana i ukoliko dođete posle 17 h, ulaz ćete platiti 150 dinara. Preporučujem dolazak radnim danima, po otvaranju, da biste izbegli gužve. Vreme moje posete je bilo u utorak, između 10 i 13 časova i u banji ni u jednom trenutku nije bilo više od 30-40 ljudi. Inače je kapacitet banje 350 ljudi, ali kako sam se ovde našla za vreme pandemije korona virusa, kapacitet je svakako bio ograničen na 100 ljudi. Još neke od mera koje su se sprovodile u cilju sprečavanja širenja korona virusa je obavezno nošenje maski prilikom ulaska na zatvorene bazene, kao i stalna dezinfekcija javnih površina.

Plaža oko jezera je lepo uređena, sa postavljenim ležaljkama i suncobranima. U sklopu banje se nalazi i kafe restorančić, ali se od hrane služe samo mekike, palačinke, pomfrit i sladoled. Cene su i više nego pristupačne i preporučujem da probate mađarsko tradicionalno jelo langoš (mekiku) sa šajtom (sirom), pavlakom i belim lukom. Ukoliko biste ipak pojeli nešto konkretno, dozvoljeno je i poneti svoju hranu. Ako poranite, možete zauzeti i neku od drvenih otvorenih kućica i napraviti pravi piknik.

Banjom se širi opuštajuća modernija strana muzika, taman dovoljne jačine da učini boravak još pozitivnijim.

Osim što je neverovatno fotogenično, kupanje u rozom jezeru može doprineti i poboljšanju zdravlja, tako da je odličan izbor za jednodnevni izlet i uživanje."

Komentari
0
Pošalji komentar
rAu hak
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: