Ministar privatnicima: Ne otpuštajte radnike bez osnova, bićete KAŽNJENI!

Izvor: Niški portal | 21-Mar-2020 | 14:32

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je izjavio da je otpuštanje radnika bez osnova i slanje zaposlenih na neplaćen odmor bez njihove saglasnosti predstavlja kršenje radnog prava.

Ministar Zoran Đorđević je poručio da će svi poslodavci koji to rade biti kažnjeni, a da će država stati iza radnika koji se nađu u takvoj situaciji.

Đorđević je povodom navoda da je od uvođenja vanrednog stanja veliki broj zaposlenih u privatnom sektoru dobio otkaz ili poslat na neplaćeno odsustvo, rekao da Zakon o radu jasno definiše prava, obaveze i postupanje poslodavaca i da postoji niz mera koje mogu da preduzmu u vanrednom stanju, ali da otpuštanje radnika bez osnova i slanje na neplaćene odmore predstavlja kršenje zakona.

''To se ne odnosi samo na stalno zaposlene, ista prava imaju i radnici sa ugovorima na određeno i ugovorima o privremeno povremenim poslovima'', rekao je Đorđević za TV Prva.

On je apelovao na poslodavce da slede primer države i da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju im plate tokom vanrednog stanja.

''Neka izdrže, neće ovo doveka da traje, a u interesu države je da kada sve prođe naša privreda dobije zamajac i nastavi tamo gde je stala'', rekao je Đorđević.

Upitan o navodima da su od uvođenja vanrednog stanja u Kragujevcu, na primer, otpuštene desetine radnika u ugostiteljstvu i turizmu ili su poslati na neplaćene odmore, a na pitanje kome oni mogu da se obrate, Đorđević je ponovio da poslodavac ne može da pošalje radnika na neplaćeno bez njegove saglasnosti radnika.

"Oni koji su izubili posao mogu da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi dobili naknadu'', kazao je ministar.

Na konstataciju da se građani žale da ne rade salteri i da ne mogu da se prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje te da ostaju bez zdravstevnog osiguranja, Đođević je kazao da šalteri nisu radili u petak zbog mera koje je uvela Vlada Srbije, ali da će od ponedeljka početi elektronsko prijavljivanje.

Upitan da li će punu zaradu primati zaposleni koji rade od kuće jer imaju decu mlađu od 12 godina, Đorđević je rekao da to zavisi od rešenja kojim je regulisano njihovo odsustvo sa radnog mesta i naglasio da se rad od kuće plaća.

''Tako da nema bojazni da će bilo ko ostati bez zarade za taj period. Ne postoji način da se takav rad tretira, a da ne bude plaćen, u zavisnosti od rešenja, da li je to 100, 80 ilii 60 odsto'', naveo je ministar i napomenuo da je za zaposlene koji su u samoizolaciji važno da imaju rešenje nadležnog organa da su u samoizlocaiji na osnovu kojeg će im biti plaćeno odsustvo.

Na opasku da mnogi poslodavci nisu obezbedili zaštitnu opremu radnicima u pekarama, marketima...ministar Đorđević je podsetio da je dužnost i obaveza svakog poslodavca je da birne o bezbednosti i zdravlju na radu svakog radnika i apelovao da takve poslodavce prijave inspekciji za rad.

''Uveren sam da će se od danas sve promenti jer nam stiže pomoć od Kine kojoj se u ime vlade zhavljajujem u ime Vlade Srbije. Zaštitna sredstva i materijal će od ponedeljka svima biti na raspolaganju'', kazao je Đorđević.

Komentari
1
Pošalji komentar
Qog qv3
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: