EUNIC kafe održan u Narodnom pozorištu

Izvor: Niški portal | 05-Mar-2020 | 08:52
Ambasada Švedske, EUNIC klaster Srbija i Mladi ambasadori održali su u Narodnom pozorištu u Nišu EUNIC kafe. Namera okupljanja je da se predstavnici ambasada i kulturnih institucija i organizacija zemalja EU upoznaju sa programima i festivalima u Nišu.
 
Predstavnici lokalnih ustanova  kulture, kao i organizacije koje se bave kulturnim programima u Nišu razgovarali su o potencijalnoj saradnji i umrežavanju sa predstavnicima EUNIC klastera. EUNIC delegaciju predvodio je zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern.
 
„Saradnja sa EUNIC klasterom je veoma izazovna. Svih dvadeset kulturnih institucija imaju različite pristupe kulturnoj diplomatiji i kulturnoj razmeni. Ono što nas povezuje je spoznaja da zajednički rad u kulturi čini projekte iz kulture uzbudljivijim i ima veće šanse da napravi razliku i donese promenu“, rekao je Vern. On je dodao da upravo kultura otvara vrata za nove ljude, a da su umetnici i kulturni radnici oni koji su obično u prvom planu kada je reč o razvoju društva.
 
 
Sa predstavnicima EUNIC klastera tokom okupljanja razgovarali su predstavnici kulturnih institucija i organizatori festivala u Nišu. Među njima su: Narodno pozorište (organizator Teatra Raskršće), Niški kulturni centar (organizator Filmskih susreta), Galerija primenjenih umetnosti (organizator likovne kolonije Sićevo), Nimus simfonijski orkestar, Nišvil festival, KOM 018 – festival hip hop muzike, Pozitivni festival ulične umentosti, gimnazija „Svetozar Marković“ (organizator festivala Nauk nije bauk), Studentski kulturni centar (organizator Urban festa) i Mladi ambasadori, koji su i jedni od organizatora EUNIC kafea u Nišu.
 
„Drago mi je što smo u Narodnom pozorištu, jer je upravo ovde inaugurisana prva generacija Mladih ambasadora“ rekla je Snežana Andrić predsednica ove organizacije. Ona je dodala da su okupili najvažnije kulturne aktere grada Niša i da veruje da će se iz današnjeg druženja izroditi brojni uspešni kulturni projekti koji će se realizovati u Nišu.
 
Predstavnici EUNIC klastera Srbija sastali su se i sa gradskom sekretarkom za kulturu i razgovarali o mogućoj saradnji u oblasti kulture i umetnosti.
 
EUNIC klaster je skup kulturnih centara i ambasada Evropske unije, sa 36 članica iz svih EU zemalja i kancelarijama u 150 zemalja. EUNIC klaster Srbija čine: ambasade Švedske, Finske, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Portugala, Delegacija EU u Srbiji, Gete Institut, Institut Servantes, Francuski institut i Helenski institut.
Komentari
0
Pošalji komentar
vTR E8y
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: