(Kamenko M. Marković) ĐORĐE ŽIVKOVIĆ - KALIGRAF I SLIKAR

Izvor: Niški portal | 25-Dec-2020 | 00:45

Đorđe Živković rodjen je 1948. godine u Nišu. Osnovnu i srednju  Umetničku školu ( grafički odsek) završio je u svom rodnom gradu. Diplomirao je 1973. godine, grafičke discipline na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Božidara Džmerkovića. Po završenim osnovnim studijama na Akademiji upisuje specijalističke studije kod profesora Stjepana Filekija(1973-1976), gde usavršava kaligrafiju i počinje rad na projektovanju tipografskih oblika pisma.

Most na Nišavi

U Grafičkom kolektivu izlagao je grafiku na izložbama Grafika beogradskog kruga. Radove iz domena Pisma izlagao je u istoj galeriji na izložbama  Kontakt i Beogradski kaligrafi 1981, a 1993. na izložbi Topografska i kaligrafska ćirilica.

Godine 1994. sa istom grupom izlagao je Pismo u Univerzitetskoj biblioteci u Torontu, a 1998. u San Francisku i u Austriji.

Godine 1996. na izložbi “Grifon” u Grafičkom kolektivu uručeno mu je specijalno priznanje za rad na projektovanju ćitiličnih tipografskih pisama Naisus  i Trajan.

U Parizu – umetničkoj prestonici sveta, Živković je 2000. godine izlagao jedan broj svojih slika radjenih uljanom tehnikom.

S vremena na vreme slikao je i akvarelom. Sačuvano je nekoliko takvih pejzaža i dva portreta( Živković je ovom tehnikom slikao svoje bliske prijatelje). Takvi su Portret prijatelja I i Portret prijatelja II.

Portret prijatelja I (1969.)

 

Portret prijatelja II (1969.)

Iako je na njima posejao nekoliko blistavih pojedinosti, ti portreti deluju čvrsto, kao da su izliveni u bronzi. Skala tonova i opšta harmonija striktno su posmatrane okom zrelog i snažnog talenta, i proističu pre od instikta nego od studije.

Nekoliko njegovih pejzaža malog formata, na kojima je manirom impresioniste naslikao obale Nišave, i jedan na kome je prikazana ova opevana reka sa svojim Starim mostom, otkrivaju duboku i složenu poeziju jednog prostora.

Na slici “Obala Nišave”, Živković je prikazao reku Nišavu, prekrivenu jesenjim maglama i plavičastim senkama. Desnu obalu reke naslikao je kao prostor načičkan ridjim vrbama i zgurenim žbunovima gloga, čije je zlatno-žuto lišće jesen poškropila sitnim crvenim pegama, nalik svežim kapima krvi.

Nijedan od pejzaža nije datiran, ali sva je prilika da  su nastali u jednom dužem vremenskom rasponu. Akvarel “Obala Nišave” nastao je verovatno, pred sam kraj umetnikovog života, jer pokazuje očigledan napredak kod ovog stvaraoca, čak i posle njegovih vanrednih pejzaža na kojima je prikazao obale Nišave.

Ovaj akvarel slikan pre više od jedne decenije, dok je Živković boravio u svom rodnom gradu, otkriva umetnikovu veliku ljubav prema sredini u kojoj je proživeo srećne godine svog detinjstva i dečaštva.

Đorđe Živković je bio clan ULUS-a od 1975. godine, i dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Radio je u “Jugoslavija filmu”, a od 2001, pa sve do kraja života, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u zvanju docenta na predmetu Pismo.

Umro je u Beogradu, 2009. godine.

Komentari
0
Pošalji komentar
aNW sbR
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: