Odlučeno: U Grčku na more može od 15. juna, ulaz u Srbiju BEZ TESTIRANJA

Izvor: Niški portal | 20-May-2020 | 09:10

Granice između Srbije, Bugarske i Grčke biće otvorene 1. juna, dok će za turizam Grčka biti otvorena od 15. juna.

To je dogovoreno na video sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, a na kojem je našu zemlju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.Na taj način državna rukovodstva pokušavaju da spasu ekonomiju, ali uz garantovanje bezbednosti svim građanima.

Na sastanku učestvuju i premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije, Kirijakos Micotakis, Bojko Borisov i Ludovik Orban.Od petka nije potreban negativan test za ulazak u Srbiju

Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Republiku Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane, preporučeno je danas Vladi Republike Srbije.
Na sastanku Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 analizirana je trenutna epidemiološka situacija i prilagođavanje mera sadašnjoj situaciji.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije nakon sastanka Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije, dodaje se u saopštenju.

Krizni štab donio je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu.

PCR testovi na korona virus, na lični zahtjev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cijele Republike Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

Imajući u vidu trenutnu epidemilošpku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za COVID bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U takvim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na korona virus i tek nakon negativnog rezultata počeće da rade. Klinički centar u Nišu (nova zgrada) počeće sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mjera svakako nije u planu.

Svi članovi kriznog staba, na čelu sa ljekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvijek nije završena.

"Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa korona virusom uspešno i završili", preporučili su iz Kriznog štaba.

Komentari
0
Pošalji komentar
7Dc Mh9
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: