Cena karata za gradski prevoz visoka, grad traži rešenje

Izvor: Niški portal | 05-Nov-2019 | 08:31

U Nišu je održan sastanak predstavnika Niš-ekspresa i jedinica lokalnih samouprava kako bi se dogovorili oko organizovanja autobuskog prevoza u Nišavskom okrugu. Sastanku je prethodilo višemesečno nezadovoljstvo korisnika usluga tog auto-prevoznika.

Nedovoljno linija i previsoke cene karata glavne su zamerke koje su građani preko predstavnika svojih lokalnih samouprava uputili Niš-ekspresu.

-Cena karata je visoka. Možda je ona sa stanovišta tržišne ekonomije realna, ali je za standard naših žitelja preskupa, kaže Sanja Stajić, predsednica privremenog organa Opštine Merošina.

Šef Odseka za privredu Opštine Svrljig, Ivan Tasić, ističe da je tamošnje stanovništvo pretežno staračko i njima je linija nephodna da odu, na primer, lekaru.

Jedan od mogućih modela boljeg funkcionisanja je javno-privatno partnerstvo. Osim Niša, tim putem kreće i opština Aleksinac, gde su letos potpuno ukinuti polasci do sedam sela. U Niš-ekspresu kažu da je ukidanje linija koje nisu rentabilne jedino ekonomski održivo a trajno rešenje, ali bi, kažu, bilo bolje da opštine subvencionišu deo sredstava.

-Treba da napravimo mrežu linija da vidimo šta nam treba, a oni da nam kažu cenu. Ne znam kako ćemo, imamo budžet kakav imamo, to je 70 sela, treba da pokrijemo, ističe Dejan Milošević, načelnik OU Aleksinac.

-Vi imate jednu opštinu kao što je Doljevac, gde imate taj komunalni prevoz za đake, za radnike, to opštine moraju da subvencionišu, kaže Novica Tasić, zamenik generalnog direktora Niš-ekspresa.

-Ako su potrebna sredstva da se usmere prema lokalnim budžetima, pitaćemo Ministarstvo za saobraćaj šta oni mogu da nam kažu o tome, ističe Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga.

Dok se ne nađe rešenje do kog se ne može doći preko noći – od auto-prevoznika ustupak, cene đačkih i radničkih karata koje su nedavno povećane biće vraćene na staro i tako će ostati, kažu, bar do kraja godine.

Komentari
0
Pošalji komentar
45S zr6
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: