(RECEPTI) Nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš

Izvor: Niški portal i magazinsana.rs | 11-May-2019 | 02:22
SREMUŠ – poslastica za medvede i dar za ljude
 

Nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš (Allium ursinum) zbog čega ga treba jesti što češće. U proleće je najdelotvorniji, predstavlja savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu.

Ima izuzetno jako dejstvo na crevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože creva. Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Deluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.

Sremuš se od davnina smatra izuzetno lekovitim, a čuveni nemački travar i sveštenik Johan Kincle je posebno isticao njegovu vrednost, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Mladi listovi puni vitamina predstavljaju savršenu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu da se koriste i kao dodatak supama i sosovima. Međutim, sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta, ali se zato lukovice skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih lekovitih preparata. Kod branja listova sremuša i vađenja lukovica treba biti oprezan, zato što je po izgledu sličan mrazovcu, đurđevku i čemeriki.

Za potpuni oporavak organizma i zdrav izgled, potrebno je svakodnevno konzumiranje listova ove biljke u trajanju od dve do tri nedelje. Zanimljivo je da je karakteristični miris poput onog koji ima beli luk kod sremuša prisutan samo dok se jede.

RECEPTI:

A možete ga jesti u svim salatama poput ove za koju su vam potrebna 5 jaja, veza sremusa, 4 struka mladog crnog luka, 200gr sira (mrvljenog) i 3 dl pavlake. Skuvaju se i izrendaju jaja, isecka se luk i sve pomesa zajedno.Po želji narendati kačkavalj.

A što se tiče čuvanja preporučujemo tinkturu za koju vam je potrebno 1litar komovice, 250 grama sremuša. Odstoji 14 dana. Piti 3 puta dnevno po 20 do 30 kapi sa čajem ,vodom ili mlekom.

Komentari
0
Pošalji komentar
9A8 tgF
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: