Krojačice odeće, novi smer u školi

Izvor: Niški portal | 20-Oct-2020 | 00:17

Za potrebe privrede, pre dve godine u Tehničkoj školi „15. maj" u Prokuplju, otvoren je novi smer za učenike. Reč je o modelaru odeće čije školovanje traje četiri godine. Osim sticanja teorijskog znanja, velika pažnja pridaje se i praktičnoj nastavi.

- Nastojeći da pratimo savremene trendove i tehnološka dostignuća u izradi odevnih predmeta, naš kabinet smo nedavno opremili novim šivaćim mašinama. Reč je o 14 najsavremenijih mašina , koje u procesu šivenja koriste i do pet konaca, izjavila je direktor Tehničke škole, Biljana Milenković, i dodala da je Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja za kupovinu ovih modernih mašina izdvojilo nešto više od 840.000 dinara.Prokupačka Tehnička škola je jedina u Topličkom okrugu gde učenici stiču znanje za modelare odeće.

Potrebe za ovim kadrom izrazili su privrednici Prokuplja, Blaca i Kuršumlije.

-Tokom četvorogodišnjeg školovanja srednjoškolci stiču znanja i veštine modeliranja, kreiranja, krojenja i šivenja odevnih predmeta. Isto tako, učenici na praktičnoj nastavi ponekad izlože i svoje ideje za izradu odeće, kaže direktorica Milenković i naglašava da nakon školovanja na ovom smeru učenici mogu da nastave školovanje na visokim školama i fakultetima.

Komentari
0
Pošalji komentar
tRV u5O
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: