Papriku, paradajz i krompir beru sa hiruškim maskama zbog korone

Izvor: NIški portal | 14-Oct-2020 | 08:53

Praktična nastava u Poljoprivrednoj školi „Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju obavlja se uz primenu svih zdravstvenih mera koje je propisalo Ministarstvo prosvete kako bi se sprečila pojava korona virusa.

Najveći deo prakse učenici obavljaju na školskoj ekonomiji, koja se prostire na površini većoj od 15 hektara.

-Nakon proglašenja vanrednog stanja na ekonomiji su radili profesori, stručni saradnici i pomoćni radnici. Rezultat tog rada bili su dobri prinosi pojedinih poljoprivrednih kultura, izjavio je koordinator praktične nastave u Poljoprivrednoj školi „Radoš Jovanović Selja", Slobodan Krsmanović.

On je naglasio da su u četiri plastenika imali dobar prinos i kvalitet paprike i paradajza.

Ove godine ubrano je i 35 tona šljiva, što je manje u odnosu na prošlu godinu.


–Pojedinih vrsta voća bilo bi znatno više da nije bilo nesavesnih građana koji su samoinicijativno brali voće, rekao je on.

Vremenske prilike su išle na ruku ratarima, tako da su obavljena četiri košenja deteline, a rod kukuruza, koji je bio posađen na površini od blizu tri hektara, bio je izuzetno dobar.

Saradnja sa Poljoprivredno stručnom i savetodavnom službom Prokuplja (PSSS) došla je do punog izražaja.

-Ogledna polja krompira i kukuruza bila su na školskoj ekonomiji. Na ovaj način uspostavili smo praktičnu saradnju sa PSSS. Najveće koristi od ove saradnje imaju učenici škole i sami poljoprivrednici, kaže on i naglašava da planiraju da po 100 kilograma krompira poklone školi „Vuk Karadžić" u Žitnom Potoku i Domu za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju „Sunce" u Vodicama.

U proteklom delu godine renovirane su mašinske radionice, a u toku je i adaptacija prostorija farme koka nosilja.

–Nakon adaptacije prostorija, planirano je da do početka narednog meseca obnovimo jato koka nosilja sa novih 350 komada. Naš primarni cilj je da učenici praktičnu nastavu obavljaju uz poštovanje svih epidemioloških mera. Na taj način čuvamo naše đake i realizujemo planirani školski program, istakao je Krsmanović.

Komentari
0
Pošalji komentar
qIT KgM
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: