Konkretni primeri EU podrške: Udruženje Lužničke rukotvorine započelo organsku proizvodnju voća i povrća

Izvor: Niški portal | 04-Oct-2019 | 21:43

Konkretni primeri EU podrške Svilajncu, Paraćinu i Babušnici

Zamenici ambasadora završili posetu centralnoj i jugoistočnoj Srbiji

Dvadesetočlana delegacija zamenika ambasadora evropskih država tokom dvodnevne posete Svilajncu, Paraćinu i Babušnici obišla je više projekata koji se finansiraju sredstvima EU.  

Prvog dana posete – 3. oktobra, delegacija je obišla Svilajnac i Paraćin, opštine u kojima je EU uložila značajna stredstva za obnovu od poplava i izgradnju sistema zaštite.

„Svilajnac smatramo dobrim primerom kako jedan grad koristi sredstva koja EU nudi u oblastima obrazovanja, kulture, infrastrukture, industralizacije”, istakla je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji.  

Poseta Paraćinu obuhvatila je obilazak industrijske zone „Zmič“ gde je EU podržala izgradnju potrebne infrastrukture.

EU u Paraćinu podržava takođe i lokalne preduzetnike da poboljšaju svoju konkurentsnost i poslovanje. Delegacija je posetila Natura Gusto, mlado preduzeće koje se bavi proizvodnjom „zdravih grickalica” od bezglutenskog pirinča i jedno od 106 koja su dobila bespovratna sredstva EU PRO-a.

Drugog dana posete, 4. oktobra članovi delegacija su se u Babušnici najpre susreli sa predsednicom opštine Slađanom Nikolić. Predsednica je istakla značaj pomoći Evropske unije navodeći da je EU podržala i rekonstrukciju Doma kulture, gde su se i sastali. Delegacija je zatim posetila Udruženje Lužničke rukotvorine čije članice su uz podršku EU počele organsku proizvodnju voća i povrća, što je bila osnova za pokretanje prve ženske zadruge na jugu Srbije. Karolina Stamenković, predsednica Udruženja navela je da je uz pomoć EU, 15 žena iz babušničkih sela dobilo 20 plastenika i pokrenulo organsku proizvodnju. U toku posete, evropske diplomate imale su priliku da učestvuju i u tradicionalnoj pripremi ajvara.

Mateja Norčić Štamcar iskoristila je priliku da ukaže na novu priliku:  “U toku je drugi javni poziv za preduzetnike, mikro i mala preduzeća koji je otvoren do 10. novembra. Ukupan budžet ovog poziva iznosi 2,5 miliona evra i otvoren je za preduzetnike, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom i koja su otvorena u periodu od 2014. do 2018. u jednoj od 99 lokalnih samouprava koje obuhvata program EU PRO“.

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
lHq 5WW
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: