Vučič otvara laboratoriju „Vatreno oko" u Nišu, povećava se kapacitet testiranja

Izvor: Niški portal | 28-Jul-2020 | 00:13

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će u Nišu u četvrtak 30. jula biti otvorena laboratorija „Vatreno oko", kojom će se "za još par hiljada povećati kapacitet testiranja na korona virus".

 On je za Televiziju Pink kazao da je laboratorija u Nišu potpuno nova, kao i da je stigla kompletna oprema, a završena je i obuka kadra. Otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Članica Vlading Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 i epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u poslednja 24 časa u Nišu testirano 117 osoba, a da je "samo jedna bila pozitivna".

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba ona je podsetila da je Niš bio grad sa "ozbiljnom epidemijom", a da je ovakav rezultat "dobar prognostički pokazatelj da kada se poštuju mere mogu da uslede povoljni ishodi".

I epidemiolog u Kliničkom centru Niš Nikola Milenković rekao je da je "epidemiološka kriva u tom gradu u poslednjih sedam dana u stagnaciji" , tako da "nema potrebe za otvaranjem novih kovid bolnica".

On je kazao da KC Niš  ima dovoljno kapaciteta, tako da za sada nema potrebe da počne da radi privremena kovid bolnica u Specijalnoj bolnici "Ozren" u Sokobanji, već će ona ostati "u pripravnosti".

Niški Gradski štab za vanredne situacije je u četvrtak 23. jula doneo odluku da ova bolnica u Sokobanji počne od danas da radi, a da stacionar "Zelengora" u Niškoj Banji bude u pripravnosti, u slučaju potrebe.Najnoviji podaci za Niš i jug Srbije

U Covid objektima Kliničkog Centra Niš, hospitalizovano je ukupno 382 pacijenata. Kod 157 pacijenata, od kojih i 8-oro dece koja su u stabilnom stanju, je potvrđeno prisustvo virusa Covid-19.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 10 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

Svi pacijenti su pod 24 - časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Kliničkog centra.

Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor.

Nažalost, uprkos svim naporima lekara niškog Kliničkog centra, 2 pacijenata, sa potvrđenim virusom Covid -19 je preminulo.

U ZC Lekovac u Covid bolnici, trenutno je hospitalizovano 143 pacijenata. Kod 35 pacijenata je potvrđeno prisustvo virusa Covid -19. Nažalost, 1 pacijent sa potrvrćenim COVID-19 virusom je preminuo.

U 4 Covid bolnice u ZC Vranje, ukupano je hospitalizovano 178 pacijenata. Kod 93 pacijenata je potvrđeno prisustvo virusa.

Među hospitalizovanim pacijentima, nema dece zaražene virusom Covid -19.

U ZC Surdulica, u Covid bolnici trenutno su hospitalizovana 55 pacijenata. Kod 27 pacijenta je potvrđeno prisustvo virusa Covid -19.

Na koronu pozitivna 23 pacijenta u Prokuplju
Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" Prokuplje, hospitalizovano je 49 pacijenata. Od ukupnog broja hospitalizovanih, 23 su pozitivna na koronu.

-Svi hospitalizovani pacijenti su sa bronhopneumonijom i srednje – teškom kliničkom slikom. Na kiseoničkoj potpori, trenutno se nalazi sedam pacijenata, kažu iz Bolnice i dodaju da je za vikend, na dalju dijagnostiku i lečenje, primljeno je 10 pacijenata, dok su četiri pacijenta, zbog poboljšanja kliničke slike, puštena na kućno lečenje.

-Testiranja u našoj ustanovi rade se ustaljenom dinamikom, ističu u Opštoj bolnici Prokuplje.

 

Foto:Tanjug

Komentari
0
Pošalji komentar
bZg Zcs
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: