Šta se desilo sa inicijativom patrijarha Irineja da Kuršumlija promeni ime u Bele Crkve?

Izvor: Niški portal | 23-Nov-2020 | 01:06

Upokojeni srpski patrijarh Irinej rado je dolazio u Toplicu, pogotovu u Kuršumliju gde je prilikom odlazaka ili povratka sa Kosmeta posećivao i manastir Svetog Nikole, prvu Nemanjinu zadužbinu.

Poslednji put u Kuršumliji boravio je početkom oktobra kada je osveštao tri zvona za rekonstruisanu severnu kulu na ovom obnovljenom manastiru. Takođe, prema rečima ovdašnjeg sveštenstva, kada je dolazio u crkvu svete Trojice u centru grada, patrijarh Irinej je govorio da voli Toplicu zbog naroda, koji je po njegovim rečima pošten i hrabar, ali je stalno izražavao nadu da će Kuršumlija promeniti naziv u Bele Crkve, odnosno vratiti nekadašnji naziv koji, kako je kazao i zaslužuje.

Patrijarh SPC Irinej podneo je inicijativu kojom Kuršumlija treba da promeniti svoje ime i vratiti staro srednjevekovno "Bele Crkve".Opština Kuršumlija je prihvatila inicijativu, ali do danas do realizacije iste nije došlo.

Inicijativa za promenu imena Kuršumlije u Bele Crkve potekla je od patrijarha srpskog Irineja,a nadležni su do sada samo sproveli anketi prema kojoj većina meštana navodno nije za promenu imena siz Kuršumlije u Bele Crkve.

"Ja sam to davno, kad je bio prenos moštiju Cara Lazara ovde u Kuršumliji, tom prilikom rekao da je vreme došlo da Kuršumlija dobije svoje staro ime Bele Crkve jer je bila Toplica i Kuršumlija ukrašena belim crkvama", kazao je tada upokojeni patrijarh Irinej.

Kovčeg sa telom preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Irineja položen je juče u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Sa odra kovčeg su u kriptu ispod centralnog dela Hrama preneli gardisti Vojske Srbije. Zaupokojenu liturgiju i opelo služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Komentari
0
Pošalji komentar
F00 7nQ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: