(Kamenko M. Marković) NEKOLIKO REČENICA O SLIKAMA TATJANE KARABAŠEVIĆ

Izvor: Niški portal | 15-Dec-2020 | 00:30

Tatjana Karabašević je rođena 1965. godine u Jagodini. Završila je srednju građevinsku školu. Bez obzira na manji ili veći format slike, bilo da su rađene akvarelom ili uljem, na papiru ili platnu, Tatjana Karabašević komponuje svoje slike prema nekom svom unutrašnjem redu. Značajan udeo u njenoj likovnoj produkciji zauzimaju žene. Žena je, bez sumnje, svetlost, pogled, poziv na sreću, ponekad samo jedna reč, ali ona je, pre svega, opšta harmonija, ne samo u svojoj pojavi i pokretu udova, već i  u širokim, i nežnim oblicima tkanina kojima je zaodenuta.

 

 

Ali, treba je takvu i naslikati!

Žene na Tatjaninim slikama su moderno naslikane. To su bića koja mogu zanesenjake da još više zadive i očaraju. Dok jedne bezbrižno izlažu grudi što pupe, druge se smeju, treće šetaju. Jedne su ljubičaste, druge plave, i sve su krhke. U ma koji položaj da je postavljena, u bilo koji kostim da je odevena, žena, kao ladja, daje pokretu tajanstvenu i vrlo složenu draž koju je veoma teško opisati. 

Petao ma Tatjaninim slikama nije samo simbol budnosti, vesnik zore, on je i rajska ptica, raskošan, raskošnim bojama naslikan. Tatjanine ptice oličavaju radost života i svojim paperjastim perjem miluju posmatrača.

 

Neke od mnogobrojnih  „vaza sa cvećem“ nisu ništa drugo do pljusak boja. Ta dela su ostvarena u trenu, snažnim zamahom i zadivljujućim žarom. Taj intenzitet njenog slikarstva, ta sjajna mašta, ostavlja me bez reči.

 

 

Slike Tatjane Karabašević odražavaju jedinstvo misli i osećanja u težnji da se vizuelnom doživljaju i percepciji objektivnog sveta nametnu zakoni likovnog univerzuma. To je blistavo i poetično delo, na margini vladajućih  savremenih tendencija, ali neophodno čovekovoj duši.

Tatjana Karabašević je maja 2019. učestvovala na Festivalu akvarela u italijanskom gradu Urbinu, a krajem oktobra iste godine bila je jedan od 27 umetnika iz celog sveta koji su izlagali u Beču na manifestaciji pod nazivom „Beč očima umetnika.“ Do sada je imala dvanaest samostalnih izložbi u Timočkoj krajini i Beogradu, a učestvovala je i na nekoliko grupnih izložbi u inostranstvu.  

Radovao bih se da u svojoj  kolekciji imam neku od slika Tatjane Petrović Karabašević.

Živi i stvara u Majdanpeku.

Komentari
0
Pošalji komentar
PrB OO0
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: