Mladi sve ranije imaju seks, granica spuštena na 16 godina

Izvor: Niški portal | 01-Oct-2019 | 09:30

Seksualna aktivnost mladih počinje sve ranije, a nova istraživanja pokazuju da je sada ta granica spuštena na 16 godina, dok je 2013. bila 17 godina za mladiće, a 18 za devojke, izjavila je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Prof.dr Slavica Đukić Dejanović. 

Ministarka je ukazala da se mladi o tome najčešće informišu čitajući senzacionalističke članke u medijima, od vršnjaka i posredstvom interneta.

- Dobro bi bilo da obrazovne institucije u većem obimu posvete pažnju ovim temama, sugerisala je ministarka Đukić Dejanović.

Govoreći o reproduktivnom i seksualnom zdravlju, ona je istakla da je u poslednjih 25 godina napravljen napredak u toj oblasti, ali da tu i dalje postoji mnogo izazova, a možda najveći je kontrola rađanja.

Đukić Dejanović je rekla kako i dalje mnoge žene, uključujući i one obrazovane, koriste tradicionalna kontraceptivna sredstva, a samo njih 20 odsto savremene metode. Tek 7,4 odsto Romkinja koristi kontraceptivna sredstva, rekla je ona, prezentujući podatak da je na 1.000 devojaka iz te nacionalne zajednice čak 157 adolescentkinja u drugom stanju.

Komentari
0
Pošalji komentar
xqm vPL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: