Dr Darija o Uskrsu kaže da nam nikada više vere i snage nije bilo potrebno da sačuvamo svoje bližnje i svoje porodice

Izvor: Niški portal | 14-Apr-2020 | 17:41

Na današnjoj konferenciji za novinare u palati Srbija, na kojoj su govorili zamenica direktora “Batuta” dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog dr Predrag Kon i imunolog dr Srđa Janković, pored redovnih izveštaja o stanju u našoj zemlji u protekla 24 sata, u pogledu broja novotestiranih na korona virus, broja hospitalizovanih, broja pacijenata na respiratorima, broja preminulih osoba, posebna pažnja posvećena je predlogu i molbi Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve da se odobri prekid zabrane kretanja na Vaskrs, od pet do deset časova, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešća na jutrenju i Liturgiji na svoj najveći praznik. Prema rečima doktorke Kisić, stav struke je jednoglasan.

"Svaka nedelja i svaki dan nam je ključan u borbi sa ovim virusom...U skladu s tim i treba da se ponašamo. Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik, i svi mu se uvek radujemo. Ove godine je posebno specifičan, a izgleda da nam nikada više vere i snage nije bilo potrebno da sačuvamo svoje bližnje i svoje porodice", izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

“Bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje nas može dovesti u opasnost od širenja infekcije je visok rizik za generalno zdravlje”, dodala je dr Darija.

Epidemiolog dr Predrag Kon je pojasnio tekst koji je lično objavio na Fejsbuk profilu i obrazložio stav zašto je hteo da se povuče iz celokupne priče.

"Ja sam na svom Fejsbuk nalogu napisao jednu poruku nakon što sam bio izložen ozbiljnim kritikama koje nisu bile samo kritike, nego su bili i napadi na ukupan rad, kako mene lično, tako i stručnog tima. Napisao sam da zaista treba da preuzme neko ko to bolje može da radi, jer je taj nivo, moram da kažem, bezobrazluka prevazišao je ono što bi moglo da se prihvati. To je jedna strana te priče, gde sam na tom Fejsbuk nalogu to napisao, koji je inače moj lični, privatni, zatvoreni, nije za javnost", naveo je Kon.

“Zbog nerazumevanja u javnosti hteo sam da se sklonim”, kaže Kon.

"Pored toga, duboko me je pogodila molba Sinoda SPC zato što na neki način negira sve ono što je dosadašnji pokušaj da se spase život. Shvatajući da do te mere ima nerazumevanja u javnosti osetio sam potrebu da treba da se sklonim. Posle poziva predsednika bio sam na razgovoru kod predsednika i premijerke. Osećam dužnost da na neki način pokušam ovo da objasnim. To je snažna podrška predsednika i moram da je potpuno javno iskažem. Bez ovako snažne podrške predsenika i vlasti ove zemlje mi ne bismo bili u stanju da uradimo ništa drugo osim da pričamo", rekao je Kon.

U celosti navodimo i Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda

“Sa svoje sednice, održane danas, 13. aprila tekuće godine, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve se obratio državnom vrhu Republike Srbije sa predlogom i molbom da u pogledu zabrane kretanja usled pandemije virusa korona odobri prekid zabrane kretanja na Vaskrs, od pet do deset časova, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešća na jutrenju i Liturgiji na svoj najveći praznik.

Sa iste sednice upućeni su izrazi bratske ljubavi i solidarnosti mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju i ogorčenja zbog postupaka vlasti Crne Gore prema njemu.”

Komentari
0
Pošalji komentar
HTI 5j4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: