Brutalno se iživljavali nad nedužnom životinjom, najavljena krivična prijava

Izvor: Niški portal | 05-Jun-2020 | 09:09

Predstavnici Društva za zaštitu životinja najavili su da će podneti krivičnu prijavu protiv radnika JKP "Medijana" D.P. zbog sumnje da je jednog psa prilikom izvlačenja iz šinterskog kamiona tako jako povukao da mu je iščupao nogu iz kolena! Snimak psa sa povređenom nogom koji cvili objavljen je na društvenim mrežama i izazvao je žestoke polemike i osude u javnosti vezano za rad zoohigijeničarske službe JKP "Medijana".

U "Medijani" kažu da žale zbog incidenta i da su dvojica radnika ove službe odmah kažnjeni sa po 10 odsto od plate te da će biti otpušteni ako se sličan incident ponovi. U Durštvu, pak, napominju da D.P. i dalje radi sa životinjama što bi mu trebalo zabraniti.- Bila sam 29. maja sa radnicima "Zoohigijene" JKP "Medijana" na terenu da bih pratila na koji način se psi iz Prihvatilišta za napuštene životinje, nakon čipovanja i sterilisanja vraćaju u stanište na kojem su uhvaćeni. Radnik D.P. je jednog psa povukao za nogu iz sve snage tako da mu je iščupao nogu iz zgloba. Pas je bio nepoverljiv i povukao se u dno kaveza ali je radnik to mogao da uradi na mnogo lepši način i bezbedniji po psa. Nakon što ga je povukao za nogu, pas je počeo abnormalno da cvili sledećih petnaestak minuta što se vidi na snimcima - objašnjava Anđela Kocić, aktivistikinja Društva za zaštitu životinja iz Niša. Ona kaže da je zahtevala od radnika da uhvate psa ponovo kako bi ga vratili u Prihvatilište gde bi ga pregledao veterinar, ali da su odbili.

- Imam i snimke gde ja to zahtevam, pokušavam sama da uhavtim psa koji sve vreme cvili. Odustala sam na kraju da ne bi istrčao na Bulevar Nikole Tesle koji je veoma prometan. Zbog ovoga ćemo podneti krivičnu prijavu protiv radnika D.P. zbog zlostavljanja i mučenja životinja. Pokušali smo da obavestimo o incidentu čoveka koji je određen za komuniciranje sa Društvom za zaštitu životinja u JKP "Medijana", ali se nije javljao na telefon. Obavestili smo potom direktora "Medijane" Dragoslava Pavlovića koji je bio zgranut tim snimkom. Poslao je ekipu da nađu psa ali mi od tog dana ne možemo da ga nađemo. Direktor je zainteresovan da se pas nađe. Taj radnik je kažnjen nešto malo, ali i dalje radi sa životinjama. Trebalo bi mu zabraniti da radi sa životinjama jer je od ranije poznat po tome kao neko ko uživa da muči životinje, imamo mi mnogo njegovih slika, tvrdi Anđela.

Pavlović kaže za "Blic" da je dat nalog da se pas pronađe kako bi mu bila ukazana pomoć, a da su dvojica radnika "Medijane" kažnjeni.

- Na snimku se ne vidi da li je psa radnik izvukao ili je pas sam skočio pa se povredio. I da jeste i da nije mi smo kaznili obojicu radnika koji su bili na licu mesta sa po 10 odsto od plate, jer su oni odgovorni za to što je psu polomljena noga. Ako se nešto slično ponovo dogodi, ne gine im otkaz. Ovo je prva ovakva situacija od kada sam ja direktor, da pas pred nama polomi nogu. Nadam se da ćemo ga naći danas u kasarni, doneti u Prihvatilište i lečiti narednih dana, kaže Pavlović. On ističe da je u poslednje vreme unapređen rad Prihvatilišta za pse lutalice koji postoji u sklopu "Medijane", gde se uhvaćene životinje čipuju, sterilišu i vakcinišu pre vraćanja na ulicu.

- Puno smo unapreduli Prihvatilište, dobili smo veterinare, povećali smo budžet za lečenje pasa, za testiranje na koronu, đardiju, sve što pse muči. Proširili smo kaveze, uradili dezo barijere, elektronsku bazu podataka, unapredili prostoriju gde se rade pregledi životinja i sterilizacija. Trudimo se zaista da sa Društvom za zaštitu životinja unapredimo život pasa u gradu - ističe Pavlović.

"Prihvatilište radi po zakonu"

Direktor "Medijane" Dragoslav Pavlović nije želeo da komentariše sve prozivke ljubitelja životinja na društvenim mrežama koji se odnose na rad i postupanje šefa Prihvatilišta prema životinjama, ističući da se sve radi u skladu sa zakonom, te da ne želi da se meša "u sukobe lične prirode".

- Mi smo jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je po nalogu gradonačelnika 2016.godine pustilo Društvo da uđe u Prihvatilište, da volonteri imaju pristup i da utiču na rad i zbivanja na nivou preduzeća. To nema ni u jednom gradu. Mogu da kažem da se sve radi u skladu sa zakonom i da je šef šinteraja prošao višestruke kontrole. Ne treba da mešamo preduzeće u nešto što je lične prirode - kazao je Pavlović.

Komentari
0
Pošalji komentar
oJC T7S
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: