U NKC-u predstavljanje zbirke pesama Olivera Injca

Izvor: Niški portal | 03-Oct-2019 | 07:51

U četvrtak, 4. oktobra sa početkom u 20 časova u maloj sali NKC-a biće predstavaljena zbirka pesama Olivera Injca “Uzdah bez kraja”. O zbirci će govoriti sam autor kao Goran Maksimović i Ivan Cvetanović.

Advokat Oliver B. Injac rođen je 1969.godine u Boru, od oca Boška (Vidovo Selo, Drvar, zapadna Bosna) i majke Mirjane (Bučje, Knjaževac, istočna Srbija).

Pre nego što je rešio da se i zvanično oproba u poetskom izrazu, bavio se retorikom, novinarstvom i publicistikom.

Tako je na Drugom obnovljenom takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu u Beogradu 1994.godine osvojio ravnopravno prvo mesto u disciplini slobodne teme inagradu Advokatske komore Srbije. Na istom takmičenju naredne godine dobio je specijalnu nagradu žirija, u kojem je između ostalih, bio i doajen glumišta Ljuba Tadić.

Bio je član žirija na takmičenju u govorništvu na Pravnom fakultetu u Nišu 1999. i 2005. godine. Godine 2005. bio je jedan od darodavaca svih takmičara na ovom nadmetanju na beogradskom Pravnom fakultetu, a prethodno i na Pravnom fakultetu u Nišu, kada je bio poklonodavac studentu sa najlepšom besedom na duhovne teme. Zapažene nastupe imao je i na Festivalu besedništva ”Sirmium lux verbi – svetlost reči” u Sremskoj Mitrovici 1994, 1995. i 2001. godine. Na ovom festivalu je 2001. bio član Besedničkog sudskog veća.

Iste godine je bio i demonstrator pri “Maloj školi retorike” u okviru “Raških duhovnih svečanosti”. Sopstvenim monodramskim performansom “Besede kroz vekove” nastupao je u Soko Banji i Leskovcu kao i u Ahenu i Sindelfingenu kraj Štutgarta (Nemačka) a u Parizu je držao, takođe 2001.godine, pred predstavnicima našeg diplomatsko-konzularnog kora, kulturno-obrazovnog života i poslovnog sveta kao i brojnim prisutnim građanima tradicionalnu ”Svetosavsku besedu.”

U školskim danima bio je nagrađivan na literarnim konkursima a na ”Miljkovićevim večerima poezije 2006.” u Nišu osvojio je treće mesto (statua cara Konstantina).

Sarađivao je, između ostalih, sa “Politikom” ,“Braničem”,“Studentom”,“Našom borbom” (video izdanje na “NTV Studio B”) i “Književnim novinama” iz Beograda , magazinom “Justicija” iz Podgorice, zatim sa “TV5”, “NTV” i “Narodnim novinama” iz Niša, časopisom za književnost, umetnost, nauku i kulturu “Raška” i frankfurtskim “Vestima”, između ostalog objavljujući i poeziju .

Bio je glavni i odgovorni urednik međunarodnog časopisa ”Evrobalkan”, u kojem je uređivao i rubriku posvećenu balkanskoj poeziji XX veka.

Objavljene pesme u zbornicima poezije:

Rudnička vrela, Književni klub „Momčilo Nastasijević” i Kulturni centar, Gornji Milanovac 2004.
Anđeo Ime plamen, Književna zajednica Jugoslavije, Beograd 2004.
Međunarodni susreti pesnika „Između dva sveta – sećanje na Branka Miljkovića”, Udruženje književnika „Branko Miljković”, Niš 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011. i 2013.
Almanah, Književni klub „Ljuba Stanojević”, Niš 2007.
Niški pesnički venac, Udruženje pisaca „Čegar” i „SVEN”, Niš 2014.
Glas prijatelja i druge pesme za Dejana Mančića, Fondacija „Dejan Mančić”, Niš 2015.

Ostala bibliografija:

U carstvu blage reči – duhovno besedništvo kroz vekove – četiri izdanja, „Gradina”, Niš 1998. i „Prosveta”, Niš 2000, 2001. i 2002. ( sa ličnim blagoslovima patrijarha Pavla i tadašnjeg vladike niškog, a sada patrijarha Irineja).

Jedno omilitičko traganje (izbor najlepših duhovnih beseda sa stilističkom kritikom besednika), „Službeni glasnik”, Beograd 2009.

Advokatska čitanka – saveti, rokovi, obrasci, izvori (sa advokatom Miroslavom Stankovićem iz Niša), „Štampar Makarije”, Beograd i „Oktoih”, Podgorica, 2013.

Pravo i preduzetništvo za početnike, samizdat, Niš 2016.

Advokatska komora Niš 45 godina 1972 – 2017. (sa advokatima Miroslavom Stankovićem i Draganom Mitrovićem), Niš 2017.

Velike advokatske odbrane – tri izdanja, „Službeni list Srbije i Crne Gore”, Beograd 2004. /Knjiga godine/, „Službeni glasnik”, Beograd 2007. i „Štampar Makarije”, Beograd, „Obodsko slovo”, Podgorica i „Hercegovina izdavaštvo”, Trebinje 2017, koja knjiga ima i literarnu dimenziju jer su, kroz obradu čuvenih srpskih i jugoslovenskih sudskih procesa XIX, XX i XXI veka, obrađena i literarna stvaralaštva Dragiše Vasića (srpskog Hemingveja po „Njujork herald tribjunu”), Iva Andrića, Mihaila Polit – Desančića i dr. a koja su bila neposredno ili posredno povezana sa tim suđenjima.

Zastupljen je u Enciklopediji Niša – kultura Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu – Odsek za srpski jezik i književnost Niš 2011, vlasnik lepe kolekcije gramofonskih ploča i knjiga i otac prekrasnih Vasilija i Darije.

Komentari
0
Pošalji komentar
IDb nrF
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: