Džonasu Salku je najveća nagrada bilo saznanje da je sprečio dalje širenje bolesti

Izvor: Niški portal, FB | 28-Jul-2020 | 17:23

Prvu vakcinu protiv poliomijelitisa, poznatijeg kao dečija paraliza 1952. godine, razvio je Džonas Salk, američki epidemiolog. Ovom vakcinom, ta opaka, veoma zarazna dečija bolest je skoro sasvim iskorenjena, čak u 96% slučajeva. Do njenog otkrića i masovne primene, milioni mališana u čitavom svetu ostajali bi doživotni, najčešće teški invalidi a veliki broj bolesnika ne bi ni preživeo bolest.

Džonas Salk, posle dobijanja priznanja za ovaj pronalazak, odbio je da isti patentira i da počne da ubira prihod koji bi se sigurno merio u milijardama dolara. Njemu je, kao velikom humanom čoveku najveća i jedina nagrada bilo saznanje da je sprečio dalje širenje ove bolesti.

Kada su ga tokom jedne televizijske emisije pitali ko je vlasnik patenta vakcine protiv dečije paralize, Džonas Salk je odgovorio: "Ljudi, nema patenta. Možete li patentirati Sunce?"

Šta je to?
Poliovirus je veoma infektivan i neizlečiv, ali se može sprečiti imunizacijom. Mala deca su najviše izložena opasnosti da se zaraze poliom. On napada nervni sistem i može da za nekoliko sati paralizuje obolelog. Oko deset procenata paralisanih umire kad otkaže disajna muskulatura. Uobičajeno lečenje četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog veka bili su meseci provedeni u gvozdenim plućima.

Pionir vakcine
Američki epidemiolog dr Džonas Salk bio je toliko posvećen razvoju i distribuciji vakcine protiv polia da nikada nije patentirao svoj izum niti na tome zaradio novac. Nakon što je testirao prototip na majmunima i potom na obolelima od polia, Salk je vakcinu ubrizgao sebi, svojim saradnicima i porodici. Testiranje širom zemlje je započelo 1954. godine na milion dece. Proba je 1955. godine proglašena za uspešnu.

Komentari
0
Pošalji komentar
JGn ZNc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: