Korisnici društvenih mreža, postavite video ili fotografiju i učestvujte u konkursu “Moja kuhinja bez otpada”

Izvor: Niški portal | 21-Apr-2020 | 20:07

Švedska i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, pokreću nagradni konkurs “Moja kuhinja bez otpada”, sa ciljem da se smanji otpad od hrane u domaćinstvima.

U nagradnom konkursu mogu da učestvuju korisnici društvenih mreža Facebook i Instagram, tako što će postaviti video ili fotografiju obroka napravljenog od viška namirnica, obroka u čijoj pripremi se ne stvara otpad, ili pokazati na koji način oni i njihovi ukućani smanjuju otpad od hrane u svom domu, uz hešteg #kuhinjabezotpada.

Nagradni konkurs “Moja kuhinja bez otpada” će trajati od 16. aprila do 8. maja 2020. godine, a svake nedelje će biti nagrađene po tri najkreativnije objave. O dobitnicima će odlučivati žiri koji čine predstavnik ambasade Švedske u Srbiji, predstavnik UNDP- a i Jelena Malenović, autorka bloga Spice and Sunshine. Detaljna pravila i uslove učestvovanja u nagradnom konkursu možete pogledati ovde.

Trećina hrane proizvedene u svetu se baci, dok globalno i dalje gladuje preko 800 miliona ljudi. Hrana koja završi na deponijama razgrađuje se i emituje gasove sa efektom staklene bašte, metan i ugljen dioksid, što negativno utiče na klimatske promene.

Smanjujući otpad od hrane čuvamo životnu sredinu i štedimo novac, a najlakši način da to učinimo je da planiramo kupovinu namirnica i obroke, zamrznemo jestive ostatke obroka za kasnije, kao i da kuvamo koristeći namirnice koje već imamo u domaćinstvu.

“Moja kuhinja bez otpada” je deo projekta “Izazov za upravljanje bio-otpadom” kroz koji Švedska, u saradnji sa UNDP Srbija, podržava Ministarstvo zaštite životne sredine da dođe da inovativnih rešenja za unapređeno upravljanje otpadom, u skladu sa standardima Evropske unije.

Komentari
0
Pošalji komentar
K36 Uss
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: