Za Božić ustani rano, donesi hladne vode i ne pozajmljuj ništa

Izvor: Niški portal | 07-Jan-2021 | 00:11

Dan rođenja Hristovog prvenstveno je praznik porodice i porodičnog domaćinstva. Proslavljanje ovog praznika je usklađeni spoj crkvenih, liturgijskih, i folklornih običaja i u nekim slučajevima nije lako povući oštru granicu između religijskog ili običajnog.

Mir Božiji, Hristos se rodi!
Za Božić svi treba da su veseli i zadovoljni – da se mirobože. Svađe i rasprave su nezamislive. Svi koji su u svađi toga dana se mire, makar i na jedan dan.

Na Božić treba ustati rano
Običaji nalažu da na Božić treba poraniti i lepo se obući. Ujutru se kupaju deca, seku im se nokti i oblače nova odela. Nekada je obaveza muškog deteta bila da donose vodu od koje će biti umešena česnica. U nekim krajevima Srbije, pak, po vodu ide domaćin, koji u povratku donosi pupoljke drena koje će svaki od ukućana popiti sa malo vode da bi tokom godine bili zdravi „kao dren".

Na Božić dobro je započeti neki posao da bi ukućani i domaćinstvo cele godine bili napredni i bogati, ne treba biti praznih džepova i valja se i ponoviti.

Za Božić se ne valja ni sa kim svađati jer će ljude cele godine terati baksuz.

Ne bi trebalo raditi stvari koje su nam tokom godine zadavale probleme da bismo ih u narednoj godini lakše savladavali.

Prvog dana Božića ne odlazi se nikuda iz kuće, već porodica na okupu uživa u ručku i toploj porodičnoj atmosferi. Božićni ručak prvi je mrsni obed posle dugog posta i uvek je bogat i raznovrstan, ali obeležavaju ga dva neizostavna elementa: česnica i pečenica. Ručak je najsvečaniji trenutak Božića. Božićna trpeza, prema narodnom shvatanju, morala bi biti bogata. Pravilo je bilo da se o Božiću svi ukućani dobro najedu i napiju.Šta valja, a šta ne, raditi na Božić
Na Božić valja raditi one stvari koje su nama tokom godine zadavale problema, da bismo ih u narednoj godini lakše savladavali.

Od Božića do Svetog Stefana se ne čisti kuća. Na Božić ne valja spavati da ne bismo „dremali preko cele godine".

Na Božić ne valja pozajmljivati nikom ništa da se ne bi cele godine razvlačile stvari iz kuće.

Komentari
0
Pošalji komentar
GBZ G4G
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: