Nekadašnja Klinika za plućne bolesti u Knez Selu postaće kovid bolnica, imaće između 400 i 500 kreveta

Izvor: Niški portal | 31-Jul-2020 | 00:10

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da bi uskoro trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji nekadašnje Klinike za plućne bolesti u Knez Selu kod Niša koja će, kako je najavljeno, biti pretvorena u kovid bolnicu koja će imati između 400 i 500 kreveta.

''Urađen je projekat za adaptaciju i početkom sledeće sedmice biće predat Vladi Srbije koja će obezbediti sredstva kako bi se hitno krenulo sa radovima'', rekao je Lončar novinarima u Nišu.


Ministar je kazao da je odluka o pretvaranju objekta u Knez Selu u kovid bolnicu doneta kako bi Niši i okolina bili spremni za jesen kada se, kako je rekao, očekuje sudar gripa, korona virusa i drugih prehlada, a samim tim i više obolelih.

''Tražili smo najbolje rešenje, da ne bismo ponovo pretvarali Nišku Banju ili drugu ustanovu u kovid bolnicu, odlučeno je da se rekonstruiše bolnica u Knez Selu, tako ćemo biti mirniji i spremniji za ono što nas čeka na jesen'', rekao je Lončar.

 

 

Istorijat Klinike u Knez Selu

Izgradnja Bolnice za tuberkulozu u Knez Selu započela je 1939. godine. Ova bolnica 1947. godine postaje Sanatorijum za tuberkulozu, a 1956. godine Specijalna bolnica za tuberkulozu). Od specijalne bolnice 1969. godine formiran je Zavod za plućne bolesti. Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu formirana je 1982. godine.

Plućna klinika se iz Knez Sela preseljena je 2018. u stari deo Kliničkog centra.

Izgradnja bolnice u Knez Selu, kao posebne bolničke zgrade u sastavu zdravstva Niša, namenjene banovinskom Sanatorijumu za tuberkulozu, započeta je na praznik Preobraženja 19. avgusta 1939. godine. Sanatorijum je izgradila niška opština i tada je bila najveća bolnica za plućne bolesti u Kraljevini Jugoslaviji. Izgradnja je okončana posle godinu dana, u osvit Drugog svetskog rata, koji je omeo kompletno osnivanje i normalan rad bolnice. Do oslobođenja Niša 14. oktobra 1944. godine bolnicu je koristio okupator za razne potrebe, da bi tri godine kasnije postala Sanatorijum za plućne bolesti, jer su u posleratnom periodu tuberkuloza i plućne bolesti bile masovna pojava u Jugoslaviji.

U ovoj ustanovi su se zbrinjavali oboleli od plućnih bolesti iz nekoliko regiona, obavaljani su konsultativni, konzilijarni i komisioni pregledi bolesnika i pružana je stručno-metodološka pomoć drugim ustanovama kroz realizaciju edukativnih programa i kurseva inovacije znanja i veština.

Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu je bila visoko specijalizovana zdravstvena ustanova koja je pružala usluge dijagnostike i lečenja oboljenja respiratornog sistema i tuberkuloze za više regiona Jugoistočne Srbije. Na ovoj klinici su se tretirale nespecifične plućne bolesti, pridružene vanplućne bolesti, imunološke bolesti i granulomatoze, opstruktivne plućne bolesti i bronhijalna asma, maligne bolesti pluća, tuberkuloza i druga respiratorna patologija. U okviru Klinike postojala je mikrobiološka laboratorija koja je predstavljala refrentnu laboratoriju za dijagnostiku tuberkuloze. Kroz delatnost odseka dnevne bolnice zbrinjavala su se pogoršanja hroničnih plućnih bolesti, lečili su se oboleli od lakših oblika upala pluća i primenjivana je citostatska hemioterapija za obolele od malignih plućnih bolesti. Na odeljenju intenzivne nege lečili su se teško oboleli bolesnici uz mogućnost kontinuirane oksigenacije, monitoring vitalnih funkcija i neinvazivnu ventilaciju. U okviru Klinike posebnim projektom Ministarstva zdravlja bio je opremljen blok za lečenje obolelih od multitrezistentne tuberkuloze, a što postoji samo u još dve ustanove na teritoriji Republike Srbije. U saradnji sa Klinikom za onkologiju sprovodjene su radioterapija kod obolelih od malignih plućnih bolesti, a u saradnji sa Klinikom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i mere inicijalne i rane respiratorne rehabilitacije.

Komentari
0
Pošalji komentar
0Q2 WAJ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: