Lekarima i sestrama isplata za dežurstvo, stimulacije i prekovremeni

Izvor: Niški portal | 31-Jul-2020 | 00:19

Lekarima i medicinskim sestrama koji rade u kovid sistemu isplaćuje se maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo, kao i stimulacija i prekovremeni rad, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončcar.


 

Navodi da je time rešen problem isplate za zaposlene koji rade sa pacijentima pozitivnim na virus korona, a koji je nastao pre više od mesec dana.

Upitan o pritužbama lekara u Kliničkom centru Niš u kovid sistemu koji tvrde da primaju za 80 sati rada samo isplatu za 40 radnih časova, za razliku do onih koji ne rade sa kovid pacijentima, Lončar je rekao da je dobijao takve podatke i pritužbe i da je taj problem rešen.

Objasnio je da su lekari van kovid sistema koji rade sa pacijentima koji nisu korona pozitivni mogli da dežuraju po 24 sata što je, kaže, prepoznato u zakonu i statutu zdravstvene ustanove, te da je dežurstvo nedeljom nešto više od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a subotnje dežurstvo nešto manje.

Lončar je nakon otvaranja laboratorije "Vatreno oko" u Nišu rekao da sistem nije mogao da pretpostavi da će se tako nešto desiti kao što je virus korona, te da lekari i medicinske sestre u kovid sistemu ne mogu da rade u skafanderima duže od četiri sata, nakon čega idu na pauzu.

Ministar kaže da je zato u jednom momentu nastao problem, jer su mogli da isplate novac za dežurstvo zaposlenima van kovid sistema, a da je nastao zakonski i birokratski problem isplate zaposlenima u kovid sistemu za dežurstvo.

"Faktički, zaposleni u kovid sistemu nije dežurao tih 12 ili 24 časa, nego je radio četiri sata, pa odmarao, pa radio, ali to smo rešili tako da se ljudima koji rade u kovid sistemu isplati maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo, i ne samo to, nego i stimulacija i prekovremeni rad", rekao je Lončar.

Poručio je da je su medicinski radnici heroji, junaci našeg doba i da koliko god da im se novca isplati, nije dovoljno za ono što oni urade.

"Ali, to je ispravljeno, to se realizuje, tu nema više nikakvih problema. To je bio problem pre više od mesec dana kada je došlo da se plaća. To je rešeno", zaključio je ministar zdravlja.

Komentari
0
Pošalji komentar
ZVP 7wJ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: