Meštani nose živinu u naručju: Poplavljena domaćinstva, opštine bez struje...

Izvor: Niški portal | 11-Jan-2021 | 14:24
Sneg koji je padao tokom noći i jutra polako prestaje u najvećem delu zemlje, a problem prave kiše koje već danima padaju na jugu zemlje. Mnoga seoska domaćinstva ostala su bez struje, a zbog obilnih padavina, pojedina naselja na jugu su i poplavljena. Zbog izlivanja vodotoka, u opštinama Doljevac i Bojnik proglašena je vanredna situacija.
 
Foto: FB, Opština Doljevac - Najugroženija sela Orljane, Mekiš, Šainovac, Šarlinac i Belotinac


Nekoliko stotina domaćinstava poplavljeno je u pirotskim naseljima, posle izlivanja potoka i bujučnih voda. To je posledica višednevnih obilnih padavina u tom kraju.

Prema rečima meštana voda je iz kanala počela da se izliva tokom noći a voda i dalje nadolazi.

Ljudi vrećama sa peskom pokušavaju da spreče da voda prodre u kuće. Na terenu su ekipe Štaba za vanredne situacije i pirotskih javnih preduzeća. Kako bi spasili živinu i ljubimce, meštani ih nose u naručiju.

Bujice su oštetile i nekoliko lokalnih puteva.

Teška situacija je i u selu Rsovci na Staroj planini, gde meštani evakuišu stoku iz obora.

Oštećeni su put i most na regionalnom putu Pirot-Leskovac kod Ljuberađe. Za protekla 24 sata palo je više od 80 litara kiše.

U Štabu za vanredne situacije kažu da životi građana nisu ugroženi i da je uredno snabdevanje vodom i strujom.
 
 
 
Foto: FB Rsovci, Stara planina


Izlile se Trnovačka reka i Binačka Morava kod Bujanovca
U Bujanovcu i okolnim selima izlile se Trnovačka reka i Binačka Morava. Za saobraćaj je zatvoren most koji iz Bujanovca vodi ka Bujanovačkoj Banji.

Za sada je gradski štab za vanredne situacije obezbedio tri bagera, koji intervenišu na najugroženijim mestima, u Bujanovačkoj Banji, Novom Naselju, Lopardincu i Žiželjici

Specijalistički timovi za spasavanje angažovani na više mesta u Srbiji
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi, zbog povećanih padavina i topljenja snega, angažovani su na više mesta u Srbiji u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

Usled izlivanja Torinskog potoka, vatrogasci-spasioci preventivno su evakuisali 16 osoba iz sela Šainovac kod Doljevca sa tri lokacije, dok su u naseljenom mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dve osobe u selu Kosančić, od kojih je jedna nepokretna.

Takođe, u selu Donji Bunibrod kod Leskovca, evakuisana je jedna starija osoba iz stambenog objekta kao i starija ženska osoba na teritoriji sela Badnjevac kod Žitorađe, gde je angažovan i Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije.
 
Foto: FB, Nišava, Niš


Na teritoriji Niša izlili su se Suvodolski potok i Gabrovačka reka, dok se u mestu Levosoje kod Bujanovca izlila reka Slatina, a upotrebom mehanizacije voda je preusmerena i sprečeno je plavljenje kuća.
 
Obustavljen železnički saobraćaj
Od 10 sati obustavljen je železnički saobraćaj na deonici pruge Pirot - Sukovo, između Niša i Dimitrovgrada.
 
Železnički saobraćaj je obustavljen zbog velike količine nabujale vode koja se usled vremenskih nepogoda izliva na kolosek.

Stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" moći će da pristupe popravci pruge, tek kada se voda bude povukla sa koloseka.
 
Na području Kraljeva još oko 8.000 korisnika bez struje
Ekipe montera otklonile su veliki deo kvarova na području Kraljeva i omogućile normalno napajanje električnom energijom za najveći deo korisnika.

Svi evidentirani kvarovi su pokriveni ekipama na terenu i očekuje se da će u najkraćem roku električnu energiju dobiti još oko 8.000 korisnika koji trenutno nemaju napajanje.

Obilne padavine i velika vlažnosti snežnog pokrivača izazvali su kvarove na velikom broju elektroenergetskih objekata na području ogranka Kraljevo.

Veliki deo kvarova u prigradskim naseljima oko Kraljeva je otklonjen, a na ostalom delu koje pokriva kraljevački ogranak "EPS Distribucije" čine se svi napori da se napajanje uspostavi u najkraćem roku.
 
Na istoku Srbije 20.000 domaćinstava bez struje
Na istoku Srbije oko 20.000 domaćinstava, u selima, sada je bez struje zbog vlažnog snega koji je noćas padao. Ekipe EPS-a su na terenu.

Magistralni putevi su prohodni, putari sada čiste pristupne puteve do sela.

Vanredno i u Bojniku
Zbog kiša i izlivanja vodotokâ, oko 150 domaćinstava ugroženo je u Bojniku. Krizni štab te opštine proglasio je vanrednu situaciju.
 
Izlila se Banjska reka u Sijarinskoj Banji, ugroženo nekoliko domaćinstava
Sva sela u planinskom delu opštine Vlasotince nemaju struje. Bez struje i polovina teritorije opštine Crna Trava. Gotovo polovina teritorije opštine Medveđa je takođe bez struje.

U ovoj opštini najkritičnije je u Sijarinskoj Banji, gde se izlila Banjska reka. Ugroženo je nekoliko domaćinstava, kao i pogon za preradu drveta, a odnet je i most.

Magistralni put Medveđa–Priština jutros je do devet sati bio u prekidu zbog izlivanja potoka.
 
Toplica pred izlivanjem
U Prokuplju su se zabeleli krovovi, ali snega nema na ulicama jer pada kiša.

Nadležni u Prokuplju kažu da su svi putevi prohodni i da nema odsečenih sela i zaseoka.

Trenutno su angažovane samo mašine na magistralnim putevima koji su u republičkoj nadležnosti.

Reka Toplica je nadošla pa dolazi do izlivanja kanala za odvod vode, ali nema većih problema.
 
Evakuisano 16 ljudi
U opštini Doljevac proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja vodotokâ. Iz sela Šainovac evakuisano je 16 meštana, koji su smešteni u Doljevac.
Komentari
0
Pošalji komentar
nYn Llm
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: