VLADA POTVRDILA: Po 100 evra za svakog punoletnog građanina po okončanju vanrednog stanja

Izvor: Niški portal | 10-Apr-2020 | 16:35

Vladinom uredbom o direktnim davanjima kompanijama i građanima, kako je ranije i najavljivano, predviđena je novčana pomoć za sve punoletne građane u Srbiji.

Uredbom je predviđeno da se nakon okončanja vanrednog stanja svim punoletnim građanima uplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Uredbom nije predviđeno više detalja, osim toga da postupak, način i uslove za isplatu, bliže uređuje Vlada.

- I to smo danas usvojili na Vladi, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Prema procenama Fiskalnog saveta, ova novčana pomoć građanima, koštaće državni budžet oko 600 miliona evra.

 

Ministar finansija Siniša Mali predstaviće uredbe koje je Vlada Srbije usvojila na današnjoj sednici kako bi realizovala programa ekonomskih mera pomoći privredi i stanovništvu u jeku epidemije koronavorusa vredan 5,1 milijardi evra, odnosno 608,3 milijardi dinara.

Mali: Danas je svim penzionerima isplaćen pun iznos penzije uvećan za 4.000 dinara jednokratne pomoći, to je bila jedna od prvih mera, to obećanje smo ispunili.

Poruka privredi: Svi koji žele da iskoriste ove mere što pre, već u ponedeljak da se jave! Iskoristite pogodnosti koje država nudi!

Program mera je težak 608,3 milijarde dinara, to je 11 odsto našeg BDP! Jak, sveobuhvatan program!

Danas su usvojene 3 uredbe.
Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19 i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

- Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane prvom uredbom pod uslovom da počev od 15.03.2020, pa do dana stupanja na snagu ove uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.03.2020. za period koji se završava u periodu od 15.03.2020. pa do dana stupanja na snagu ove uredbe - rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Dragi privrednici, iskoristite ove mere, prijavite se još od ponedeljka, da već u aprilu imamo prve isplate minimalaca, poručio ministar Mali.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.  

Svaka firma će morati da otvori namenski račun, uključujući i paušalce, preko koga će biti uplaćen taj novac, tako da će on, naveo je Mali, sigurno morati da bude prosleđen zaposlenima.

Komentari
0
Pošalji komentar
FtN KWE
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: