Nude voće i povrće koje nije prskano, koliko verujete prodavcima?

Izvor: Niški portal | 08-Jun-2020 | 08:54

Šta mi kupujemo na pijacama i koliko verujemo prodavcima kada nam kažu da povrće i voće koje prodaju nije hemijski tretirano? 

U svetu, pa i kod nas sve je popularnija organska proizvodnja, međutim građani nikada nisu sigurni šta kupuju i da uopšte nije hemijski tretirano kako oni koji prodaju tvrde za svoju robu.


U Nišu i na područiju Topličkopg okruga baš kao i na podrčiju cele Srbije na pijacama ovih dana bogata je ponuda voća i povrća.

Prodavci kažu da je sve zdravo i prirodno. Kupci nisu baš sigurni šta pazare.

Najkvalitetnija bi svakako bila organska hrana, koja se zbog bolje cene uglavnom izvozi ili prodaje u većim marketima.

- Traži se ovde u Srbiji, traži se i u inostranstvu. Velika je potražnja, ne mogu da proizvedem koliko mogu da prodam, kaže Ljubinko Vasiljević, proizvođač organske hrane iz Donje Rečice kod Prokuplja.

Da bi ovakvih proizvođača bilo više, potrebno je puno znanja i veća ulaganja, jer je put proizvoda kontrolisan. Na njivi se provodi 12 sati, sve se radi ručno, od kopanja preko orezivanja, do zaštite.

Većina građana koje smo zatekli na pijacama u potrazi je za seljacima, odnosno malim tezgama koje i ne dolaze puno do izražaja, na njima mahom starije bake i deke donesu po malo robe u vidu voća i povrća koju prodaju. U pitanju su bake i deke iz okolnih sela koji kako sami tvrde prodaju višak od onoga što njima ostane.

- Oni odvoje za njih i njihove porodice, a što ostane donesu na pijacu da prodaju. Kod njih najčešće pazarim. Nekako mi oni najviše poverenja ulivaju kad kažu da je zdravo i da nije prskano, ko će ga znati... Kaže za Niški portal S.J.

Veliki broj prodavaca na pijacama ima svoje stalne mušterije, građane koji pazare samo kod njih. Kako su zadobili poverenje, odnosno kako se veruje da njihovi proizvodi nisu prskani i da su uzgajani bez pescitida, niko nije mogao da objasni sa sigurnošću.

Komentari
0
Pošalji komentar
aB3 l9N
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: