Da li je POSKUPLJENJE STRUJE NEZAKONITO?!

Izvor: Niški portal | 06-Nov-2019 | 08:42

Predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša Jovan Jovanović upozorio je danas da je odluka o poskupljenju struje doneta protivzakonito, pre svega jer nije dobijeno mišljenje Saveta za zaštitu potrošača.

Jovanović je iz tog razloga podneo ostavku na članstvo u Savetu za zaštitu potrošača - krajnjih kupaca električne energije JP "Elektroprivreda Srbije".

On je podsetio da Zakon o zaštiti potrošača predviđa da trgovci koji pružaju uslugu od opšteg ekonomskog interesa moraju da osnuju savetodavna tela i da odluke donose po dobijanju mišljenja tih tela i to na "transparentan, objektivan i nediskriminirajući način".

-Savet za ;zaštitu krajnjih kupaca električne energije JP Elektroprivreda Srbije (EPS), za čijeg je predsednika određen v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, za 22 meseca postojanja nije održao ni jednu sednicu. Odluka o poskupljenju električne energije doneta je bez mišljenja Saveta, istakao je Jovanović.

 

On je rekao da će struja od 1. decembra zapravo poskupeti za 7,5 odsto, a ne za 3,9 odsto kao što je to formalno objavljeno. EPS će podići svoju proizvodnu cenu za 3,9 odsto, ali će građanima povećanje biti duplo jer je uvedena akciza i naknada za unapređenje energetske efikasnosti.

-Kao glavno opravdanje za poskupljenje struje navodi se to što cena dugo nije menjana, kao da postoji bojazan od zastarevanja cene. Da li je cena roba pa može da se ubajati?, upitao je Jovanović.

Prema njegovim rečima EPS stalno ističe da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi, međutim, kako je istakao, "neprihvatljivo je upoređivanje cene električne energije sa cenama zemalja Evropske unije bez istovremenog upoređivanja zarada".

-Prema istraživanju Eurostata, u odnosu na kupovnu moć potrošači u Srbiji plaćaju električnu energiju isto kao potrošači u Francuskoj, a više u odnosu na potrošače u Švedskoj i Finskoj, rekao je Jovanović.

On je kazao da je EPS završio 2016. godinu kao sedma najuspešnija kompanija jugoistočne Evrope čija je dobit samo u prvom kvartalu te godine iznosila 13,6 milijardi dinara (116 miliona evra).

To ukazuje, ocenio je Jovanović, da je neodrživa priča da Srbija ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi.

Komentari
0
Pošalji komentar
FOY GCQ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: