ZAMENIO ASFALT MOTIKOM I NJIVOM Hrabri momak spakovao master diplomu i počeo da obrađuje zemlju

Izvor: Niški portal | 13-Jul-2020 | 20:23

Kada je završio Poljoprivredni fakultet i master studije, Pavle Đorđević (29) odlučio je da udoban posao i ulice Vračara zameni za selo.

Oduvek je maštao da ima svoje imanje i ta želja mu se uz pomoć porodice ostvarila pre tri godine. Izbor je pao na četiri plodna hektara u selu Valjevska Kamenica, gde ovaj Beograđanin, sa još nekoliko istomišljenika, ostvaruje svoje snove.

- Nisam se pronalazio u tim standardnim formama života u gradu, gde radite od devet do pet i povremeno sebi priuštite neki izlet ili izlazak. Život na selu iziskuje fizički rad, ali nije robija. A, pritom, mnogo je manje stresa i negativne energije - kaže Pavle.

Mladu ambicioznu ekipu koja je odlučila da zavrne rukave i zaradi zahvaljujući svom sopstvenom radu, sadeći i gajeći voće i povrće, čini petoro ljudi. Pored Pavla, tu su i Predrag Milovanović (29), Marija Pavićević (27), Teodora Tasić (27) i Miloš Jović (28). Svi rade sve, bez izuzetka - bitno je samo da na njihovom imanju koje su nazvali „Organela" sve dobro funkcioniše.

- Prvi plan je bio da zasadimo maline, ali onda smo zasadili jagode. Sve je organsko, ne prskamo voće apsolutno ničim. Mi smo posejali, a ono šta rodi, rodilo je. Uvek nam je kvalitet bio ispred kvantiteta. Naš rod jeste manji jer ne koristimo nikakvu prihranu, ali zato oni plodovi koji ostanu su fenomenalnog ukusa. Pronašli smo svoje tržište i već u startu smo organizovali onlajn poručivanje i kućnu dostavu, što se pokazalo kao pun pogodak. Sve što proizvedemo to i prodamo - ispričao je ovaj vešti poljoprivrednik za RINA.

Pored jagoda, na njivi ovih vrednih ljudi mesto su pronašle kupine, jabuke, šljive, paradajz, rotkvice, zelena salata i krastavac. Pošto su mladost i inovativnost ono što odlikuje ovo seosko imanje, iz njihove kuhinje izašli su prirodni, zdravi proizvodi koji su osvojili tržište.

- Kopriva je jedna od najzdravijih biljaka, a u našem selu ima je u izobilju. Želeli smo kupcima da ponudimo nešto što ne mogu da nađu u gradu, poput potaža od koprive. To sprema naša Mara, koja je profesionalni kuvar. Čorba koju kuvamo je posna i u nju idu vrhovi koprive i povrće. Pravimo je ujutru, stavljamo u tegle i nosimo na kućnu adresu. Ljudi nam često traže i samu koprivu jer znaju koliko je puna vitamina, a u gradu ne mogu da je nađu. Zato se mi žarimo umesto njih, jer ovde ona raste na čistom vazduhu i u nezagađenoj prirodi - rekao je Pavle.

Ovog proleća na najneobičnijem seoskom imanju u Srbiji složna petorka ima pune ruke posla. Uskoro stižu i prve jagode, koje će, i pored toga što je vanredno stanje, brzo biti rasprodate.

– Ovo nam je treća sezona kako uzgajamo voće i povrće. Trebalo je prvo da se bavimo samo organskom malinom, ali se taj plan izjalovio, pa smo prešli na jagode. Pošto je trebalo prihodovati i u međuperiodu, u proleće 2018. smo se dosetili da krenemo da skupljamo koprivu. Jedna rođaka mi je naručila nanu, bagrem i koprivu i to mi je donelo novu ideju. Pomislio sam „gde bi ljudi iz grada mogli danas da nađu čistu koprivu" i rešio da napravim potaž. Mušterijama se to izuzetno dopalo, a mi smo krenuli sa isporukom–, ispričao je Pavle.


 

Čorba koju kuvaju u Organeli je posna i u nju idu vrhovi mladih kopriva i povrće.

Isporuka na kućnu adresu je u teglama od litar, a može se birati i čorba od zelja, kao i novitet: divlji potaž od šumskih biljaka.

– Ideja o životu na selu stvarala se čitavog mog života. Roditelji su sestru, brata i mene često vodili na izlete u prirodu trudeći se da nam nadomeste to što živimo na Vračaru. Moram priznati da je, kad smo bili manji to bilo drugačije i da smo na Vračaru, gde je nekad bilo mnogo više kuća nego danas, imali određenu dozu prirode. Vozili smo bicikle, peli se na komšijinu trešnju, igrali se na ulici, bili bliski sa ljudima iz našeg kraja – seća se Pavle kada je napravio korak napred u životu.

Miloš Jović (26) iz Kuršumlije, inženjer voćarstva i vinogradarstva živi na selu, a Pavle je na relaciji Beograd-Valjevska Kamenica i, između ostalog, razvozi klijentima naručene pakete.

Kokoške slobodnog duha

– Naše kokoške su slobodnog duha, šetaju se gde žele i jedu prirodnu hranu. U početku ih je bilo 150, a sada se taj broj malo smanjio jer nam je lija bila u poseti i uzela "svoj deo kolača" (smeh). Prepelice su trenutno u kavezima, jer nemamo drugu opciju, ali razmišljamo da i one počnu slobodno da šetaju u ograđenom prostoru kao koke.

Kako se ovaj posao razvijao? 

Prvo su pronašli tržište, odnosno ljude iz Beograda koji mogu da plate organske proizvode koji su i do 70 odsto skuplji od onih u koncencionalnoj proizvodnji. Krenuli su od poznanika i prijatelja, a priča se najviše raširila po sistemu "od usta do usta", a zatim i na Instagramu i Fejsbuku, gde reklamiraju poljoprivredno gazdinstvo Organela.

– Vrlo lako se oseti razlika između domaćeg jajeta i jajeta kokoške koja živi u kavezu i jede koncentrat. Tako su ljudi počeli da nas zovu, da pitaju imamo li još nešto, a mi smo počeli da nudimo ono što raste na našem imanju: spanać, blitvu, peršun, rukolu, krompir, cveklu, šargarepu, ren, paradajz, krastavce, lubenice, šljive... Kopriva je specijalni proizvod i od nje pravimo čorbu i u teglama donosimo na kućnu adresu, kao i obarene paketiće vrhova koprive. Tu su i čajevi od rastavića, divlje nane, matičnjaka. Posebno smo ponosni na naš ZEN, proizvod od zelenog paradajza, senfa i rena koji pravimo po starom receptu iz sela – otkrivaju mi Miloš i Pavle.

Kako iz ugla nekoga ko je odrastao u gradu danas izgleda život na selu?

– Kad sam govorio ljudima o ovoj ideji, većina je odgovarala sa: "Jao, i mi bismo živeli na selu". U "priči" bi svi živeli, a u realnosti je pitanje ko bi zaista bio spreman na to. Život na selu nije komplikovan, to nije kopanje na njivi, kao što se misli, to nije robija. Ako pitate nekoga koje su prednosti grada, odgovoriće da su to pozorište i bioskop. Sledeće pitanje je: "Koliko često idete u bioskop i pozorište?" i shvatite da bi i onaj ko živi na selu mogao sebi da priušti povremeno takav izlazak. Nama u Srbiji kao da je neko usadio u glavu odgovore na pitanja na temu sela. "Teško, nemoguće". Kao da smo programirani da tako odgovaramo. Kad pitam nekoga kako mu izgleda dan u gradu, odgovor je: "Ustanem, odem na posao, vratim se uveče i legnem da spavam". Šta je onda tu lako i lepo, a šta je na selu teško ako imate slobodnih dana onoliko koliko želite, ako nemate stres? Naravno da ima fizičkog rada, ali danas postoje mašine, ne kopamo mi kao u rudniku – detaljno će Pavle za Priče sa dušom.

Šta je spojilo ove mlade ljude?

– Neki od nas se poznaju sa fakulteta, a neki iz života. Miloš i ja smo kolege sa fakulteta, nismo zajedno studirali, ali smo orezivali voće. On je izuzetno sposobna i vredna osoba od koje može svašta praktično da se nauči, a da nije samo fakultetsko znanje. Pošto nas je sve povezalo i selo, siguran sam da neka druga naša ideja u gradu ne bi uspela kao ova. Kad radimo, entuzijazam jedne osobe probudi to u drugoj, a kad on splasne, opet je tu neko drugi da vas vrati na pravi put – kaže Pavle.

Pre nego što smo krenuli put Beograd da Beograđanima isporučimo koprivu i prepeličja jaja, pitao sam Pavla i Miloša da li od ovog posla mogu da žive?

– Kako je krenulo, da kucnemo u drvo, odgovor je "da". Najbitnije je da imate put do tržišta. Moja poruka svima koji kreću u poljoprivrednu proizvodnju ovog tipa je da ne počinju dok ne budu znali gde će prodati proizvode. Osim isplativosti, nama je na selu važno što možemo da budemo kreativni, i, pre svega, slobodni. Kakva kancelarija i rad od 9 do 5. To nije to – poručio je inženjer Pavle Đorđević u Priči sa dušom iz valjevskog kraja.

Pavle i ekipa pokazali su ovih dana i svoju humanost na delu, na čemu im uredništvo i redakcija Niškog portala neizmerno zahvaljuje, a vas pozivamo da ih kontaktirate, ako želite da se hranite zdravo.

Više o proizvodima ovih mladih ljudi pogledajte na sajtu Organele ili na njihovom intagram PROFILU.  

Foto:Priče sa dušom

Komentari
0
Pošalji komentar
4Iw Qx3
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: