Otmičar devojčice „Malčanski berberin" bio uračunljiv u vreme otmice

Izvor: Niški portal | 05-Aug-2020 | 00:06

U nastavku glavnog pretresa pred Višim sudom u Nišu, gde se vodi krivični postupak protiv Ninoslava Jovanovića (45), iz Malče kod Niša, kriminalca i silovatelja poznatog po nadimku „Malčanski berberin", jer je svoje žrtve – devojke i žene kidnapovao i šišao, juče je saslušan u svojstvo svedoka veštak-psihijatar, predstavnik Komisije Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi Jovanović je bio na posmatranju od kraja januara do sredine februara ove godine.

Prema saznanjima do kojih je došla Politika, ovaj stručnjak neuropsihijatrije i član Komisije za utvrđivanje zdravstvenog stanja optuženog, rekao je da je Ninoslav Jovanović bio uračunljiv, odnosno svestan svih svojih postupaka i radnji u vreme izvršenja krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

 

Prema pisanju medija Jovanović pokušava da se opravda neuračunljivošću, ali veštaci tvrde suprotno, odnosno da je bio potpuno uračunjljiv.

Prema optužnici Višeg javnog tužilaštva u Nišu, podsećamo, Ninoslav Jovanović se tereti za teško krivično delo otmice i seksualnog zlostavljanja maloletne devojčice. Višestruki kriminalac koji je u dosadašnjem životu više puta osuđivan zbog sličnih krivičnih dela u zatvorima do sada proveo dve decenije optužen je za krivična dela otmice iz člana 134. stav 3. Krivičnog zakona Srbije u sticaju sa krivičnim delom silovanja iz člana 178.stav 4. KZ RS.Jovanović je 20. decembra prošle godine oteo dvanaestogodišnju učenicu OŠ „Zoran Đinđić" u Brzom Brodu kod Niša. Deset dana držao je devojčicu u zatočeništvu i skrivao se s njom po zemunicama i napuštenim kućama i vikendicama u okolini Niša, Svrljiga i Knjaževca.

Devojčica je oslobođena 29. decembra prošle godine, a Jovanović je uhapšen 6. januara ove godine na seoskom groblju u Malči.  Sve vreme otmice i njegovog bekstva trajala je velika potraga i potera u kojoj su učestvovali pripadnici MUP-a, Vojske Srbije, BIA, građani i meštani niških sela, kao i članovi mnogih udruženja i lovačkih organizacija.

Prema informacijama koje smo uspeli da dobijemo, suđenje Ninoslavu Jovanoviću, „Malčanskom berberinu", ponovo je prekinuto i biće nastavljeno 2. septembra, kada će pred ovim istim sudom biti saslušan i sudski veštak-psiholog, takođe član Komisije Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, kao i lekari niškog Kliničkog centra. Sudski veštak-psiholog juče se nije pojavio na ročištu jer je, kako je rečeno, bolestan.

Za krivično delo koje se Ninoslavu Jovanoviću stavlja na teret, s obzirom da je višestruki povratnik, zaprećena je kazna od minimum deset godina do doživotnog zatvora.

Komentari
0
Pošalji komentar
Ksv AvP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: