Brnabić: Do 12 godina robije za prenošenje virusa

Izvor: Niški portal | 19-Mar-2020 | 09:31

Od utorka je u Srbiji počeo trend ubrzavanja rasta broja zaraženih koronavirusom, i naredni dani su veoma važni, poručila je premijerka Ana Brnabić. Ona je navela da je šest osoba na respiratorima.

Za one od povratnika koji prekše meru samoizolacije Vlada Srbije je obezbedila tri objekta za smeštaj lica. Oni će, prema premijerkinim rečima, biti prebačeni u karantin.

Ako lice zarazi drugo lice, može mu se izreći kazna od 1 do 8 godine zatvora, ili od 2 do 12 godina ako zaraženo lice umre.

"Svi naši stručnjaci, epidemiolozi se slažu da je od juče (utorak) počeo trend ubrazavanja i da su naredni dani važni. Zbog toga mi je drago da smo uveli dodatne, oštrije mere da bismo sačuvali penzionere starije od 65 i 70 godina", rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Kao zabrinjavajući podatak ona je navela da je u Srbiju proteklih dana došlo više od 65.000 građana iz inostranstva.

Premijerka je navela da se polako pune bolnice, ali je kao  da postoji 6.000 spremnih postelja, a biće spremno još 4.000.  Oslobađa se i prostor za nove respiratore koji pristižu.

Dodala je da su na respiratorima trenutno dva pacijenta u Užicu, jedan u Vranju i tri u Beogradu.

Premijerka navodi da je 48 od ukupno 89 zaraženih hospitalizovano. U Kliničkom centru Srbije leči  se 31 pacijent, a oslobađaju se kapaciteti bolnice "Dragiša Mišović" i Klinike za pulmologiju.

"Dani pred nama će biti veoma važni", naglasila je premijerka i dodala da je bitno da se svi koji imaju bilo kakvu sumnju  ne kreću i ne šire zarazu.

Podsetila je da je danas 14. dan od kako je virus registrovan u Srbiji, odnosno da je danas tačno dve nedelje, te da se borba protiv korona virusa nastavlja, a da se nadležni pripremaju još adekvatnije i bolje za predstojeći period.

Brnabić je precizirala da je 48 od ukupno 89 zaraženih hospitalizovano.

Komentari
0
Pošalji komentar
xsO UVX
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: