Da li će otvaranje granica povećati broj zaraženih?!

Izvor: Niški portal | 18-May-2020 | 10:10

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović kaže da se zbog otvaranja granica i obnavljanja avio-saobraćaja ne očekuje skok broja zaraženih i pogoršanje situacije.


- U većini zemalja je prošlo dva meseca, dva i po meseca od registracije prvih slučajeva koronavirusa. Uz primenu preventivnih mera i kontrolu, pre svega, simptomatskih slučajeva, zajednički ćemo i globalno uticati da epidemija bude pod kontrolom, ističe Jovanovićeva,

Naglašava da su rizici uvek prisutni jer se radi o novom virusu, pa nije poznato kakva će njegova manifestacija biti u narednom periodu.

Srbija će 1. juna kako pišu mediji otvoriti granice. Vlada Republike Srbije usvojila je protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Republiku Srbiju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti covid-19


Državljani Srbije mogu da uđu u našu zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi naši državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.U periodu samoizolacije imaju mogućnost da testiranje obave u nekoj od referentnih laboratorija u zemlji i ukoliko je test negativan, prekinu samoizolaciju.

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u našoj ambasadi ili konzulatu u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

 

Granice Srbije zatvorene su od 15. marta kada je i uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa.

Komentari
0
Pošalji komentar
GQb gVH
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: