Digitalno nasilje među decom uzima maha, nadležni zabrinuti

Izvor: Niški portal | 07-Nov-2019 | 08:49

Među decom je sve prisutnije digitalno nasilje, ali se samo jedan odsto dece obrati za pomoć kada je tom nasilju izloženo, izjavila je u Nišu Danijela Vukić Denić spoljni saradnik Ministarstva prosvete za zaštitu od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja i pedagog u školi „9. oktobar" u Prokuplju. Ona je kazala na tribini posvećenoj vršnjačkom nasilju da je digitalno nasilje takvo da se širi „brzinom svetlosti", a da žrtva ne može da nađe sigurno mesto i utočište ni kod kuće, jer se to nasilje dešava i kada nije na internetu.

-Zbog toga što ne postoji zona sigurnosti digitalno nasilje je strašnije i opasnije, ukoliko uopšte može da se poredi sa drugim vrstama nasilja, rekla je Vukić Denić.

Ona je kazala da su uzroci vršnjačkog nasilja sveobuhvatni i treba ih tražiti u porodici, vršnjačkoj grupi, društvu i školi.

-Ne bi bilo nasilja kada bi svi imali nultu toleranciju prema nasilju. Naša kultura, tradicija i tradicionalno vaspitanje tolerišu nasilje i deca koja podržavaju takav oblik ponašanja svoje probleme u porodici, školi i u vršnjačkoj grupi, rešavaju nasilnim putem, izjavila je Vukić Denić.

Kako je dodala, dok god budemo imali toleranciju na nasilje nad decom, ženama, starim i bolesnim osobama, nasilja će biti.

 

Prema njenim rečima, u suzbijanju vršnjačkog nasilja veoma je važna edukacija i zajednička reakcija čitavog društva.

-Deca su stalno na društvenim mrežama, na jutjubu. Moraju da budu edukovana, moraju da znaju da kada jednom negde postave neki sadržaj, on tu zauvek ostaje i može uvek da se iskoristi i zloupotrebi, rekla je Vukić Denić, prenosi Beta.

Ona je istakla da nije dovoljno sve to što škole preduzimaju u suzbijanju vršnjačkog nasilja, već je potrebna i pomoć porodice, zdravstvenih ustanova, centara za socijalni rad, tužilaštva i policije.

Preventivne aktivnosti koje škole organizuju su delotvorne, ali bile bi delotvornije kada bi imale podršku i sa strane. Škole su samo jedna karika u celoj toj priči, izjavila je Vukić Denić.

Psihoterapeut Centra za psihološku edukaciju „Psihonega" Stevan Stanojević izjavio je da uzrok agresivnog ponašanja dece treba tražiti prvenstveno u porodici.

Odnos roditelja i dece sada karakteriše mnogo slobode bez discipline. Prezaštićena deca jedan je od osnovnih problema. Deca mogu da se ponašaju kako žele bez straha da će biti kažnjena i imaju mnogo nisku toleranciju na frustraciju, izjavio je Stanojević.

Prema njegovim rečima, sve je više adolescenata koji, kada ih pitate kako su nagrađivani i kažnjavani u porodici, ne znaju uopšte šta ih pitate, jer nikada u životu nisu nagrađeni već su uvek dobijali sve što žele bez toga da nešto ispune.

Sve je više dece koja u porodici nikada nisu kažnjena za svoje ponašanje i koja mogu da rade šta hoće, izjavio je Stanojević.

On je rekao da je veliki problem i to što roditelji sada generalno ne gledaju racionalno na problem kada je njihovo dete nasilno.

-Roditelji staju na stranu svoje dece, veruju im i ne žele da sarađuju. Kada je dete mirno kod kuće, a pravi problem u školi, smatraju da je problem u školi a ne u njihovom detetu. Smatraju da njihovo dete neko provocira", izjavio je Stanojević.

Trbina posvećena vršnjačkom nasilju deo je ciklusa psiholoških tribina koji organizuju Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu i Centar za psihološku edukaciju „Psihonega".

Tribina je okupila zaposlene u školama iz Niša, Prokuplja, Aleksinca i drugih mesta u tom delu zemlje.

Komentari
0
Pošalji komentar
nUP 6By
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: