U Gradskoj kući održana Konferencija koju organizuje Kabinet prof.dr Slavice Đukić Dejanović

Izvor: Niški portal | 25-Sep-2019 | 11:58

U Gradskoj kući u Nišu održana je Konferencija pod nazivom „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja – ostvarenje Agende 2030“, koju organizuje Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavice Đukić Dejanović, u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom i Stalnom konferencijom gradova i opština – Savezom gradova i opština Srbije.

U uvodnom delu konferencije u ime Grada Niša prisutne su pozdravili načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski i predsednik Skupštne Grada Niša mr Rade Rajković.

O kokretnoj lokalizaciji ciljeva održivog razvoja u svojoj prezentaciji govorila je ministarka bez portfelja prof.dr Slavica Đukić-Dejanović.

Ova aktivnost za cilj ima doprinos podizanju svesti o Agendi 2030 i lokalizaciji ciljeva održivog razvoja , a kroz povezivanje sa lokalnim strategijama i drugim planskim dokumentima.

Poseban značaj ima praćenje indikatora održivog razvoja na nivou jedinica lokalne samouprave i saradnja između lokalnih samouprava i nevladinih organizacija na ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Ciljevi održivog razvoja predstavljaju univerzalni poziv na delovanje radi iskorenjivanja siromaštva, zaštite životne sredine i obezbeđivanja mira i prosperiteta za sve, a zasnivaju se na uspehu milenijumskih ciljeva razvoja. 

 Održivi razvoj se zasniva na sadejstvu ekonomskog, socijalnog i ekološkog aspekta, te je ostvarenje svih 17 ciljeva održivog razvoja uzajamno povezano i na lokalnom nivou podrazumeva partnerstvo lokalnih samouprava, civilnog i privatnog sektora, kao i građana.

 
ŠTA SU CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA?

Ciljevi održivog razvoja, takođe poznati i kao globalni ciljevi, predstavljaju univerzalni poziv na delovanje radi iskorenjivanja siromaštva, zaštite životne sredine i obezbeđivanja mira i prosperiteta za sve.

Ovih 17 ciljeva zasnivaju se na uspehu milenijumskih ciljeva razvoja, ali obuhvataju i nove prioritetne oblasti kao što su klimatske promene, ekonomske nejednakosti, inovacije, održiva potrošnja, mir i pravda. Ciljevi su međusobno povezani budući da ključ uspeha jednog cilja često leži u sagledavanju izazova koji su svojstveni nekom drugom cilju.

KOJA JE ULOGA UNDP-A U OSTVARIVANJU CILJEVA ODRŽIVOG RAZVOJA?

Ciljevi održivog razvoja stupili su na snagu u januaru 2016. godine i nastaviće da usmeravaju politiku i sredstva UNDP-a u narednih 15 godina. Kao vodeća razvojna agencija Ujedinjenih nacija, UNDP je jedinstvenoj poziciji da kroz svoje delovanje u oko 170 zemalja i teritorija pomogne u realizaciji ovih ciljeva.

Strateški plan fokusiran je na ključne oblasti, kao što su smanjenje siromaštva, demokratsko upravljanje, izgradnja mira, klimatske promene i rizik od katastrofa i ekonomske nejednakosti. UNDP pruža podršku vladama da integrišu ciljeve održivog razvoja u njihove nacionalne razvojne planove i politike. Ove aktivnosti su već u toku, budući da mnogim zemljama pružamo podršku da ubrzaju napredak postignut u okviru milenijumskih ciljeva razvoja..

Postizanje ciljeva održivog razvoja podrazumeva partnerstvo vlada, privatnog sektora, civilnog društva i građana kako bi se budućim generacijama obezbedilo bolje životno okruženje.

Komentari
0
Pošalji komentar
436 UAC
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: